Jaki poziom cukru we krwi jest niebezpieczny?
[show_products product=”183655, 192925, 179011, 165457 „]
Glikemię, a więc poziom glukozy we krwi określa się trzema pojęciami:
- Hipoglikemia – gdy poziom cukru jest zbyt niski: < 70 mg/dl
- Normoglikemia – kiedy glukoza mieści się w prawidłowych widełkach: 70 – 99 mg/dl. U kobiet w ciąży przedział ten jest nieco bardziej restrykcyjny i kończy się na górnej wartości 92 mg/dl.
- Hiperglikemia – gdy glukoza jest zawyżona: > 99 mg/dl.
Zarówno hipoglikemia, jak i hiperglikemia stanowią zagrożenie dla zdrowia, choć u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą to ryzyko będzie odpowiednio wyższe, gdyż może prowadzić nawet do śpiączki, a w najpoważniejszych przypadkach do śmierci.
Zaleca się, aby każda osoba powyżej 45. roku życia posiadała glukometr, którym mogłaby codziennie wykonywać u siebie pomiar glukozy we krwi na czczo, a w przypadku powtarzających się nieprawidłowych wyników móc udać się do lekarza rodzinnego. Wyniki w przedziale 100 – 125 mg/dl predysponują do diagnozy stanu przedcukrzycowego, jednak aby tego dokonać niezbędne jest wykonanie badania z krwi żylnej łokciowej, nie z opuszka palca.
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.