Czy głodówka jest zdrowa?

Najprościej mówiąc: dla niektórych tak, a dla niektórych nie.
Przede wszystkim trzeba rozpracować ze swoim lekarzem, ile trwać miałaby głodówka, w jakim stopniu będzie stosowana i na spożywanie jakich napojów miałaby zezwalać. Jest jednak kilka, udowodnionych przez naukę, korzyści zdrowotnych wynikających z głodówki, do których należą:
- Poprawa poziomu glukozy we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę.
- Wspomaganie obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Wspomożenie utraty wagi poprzez zmniejszenie liczby spożywanych kalorii oraz poprawienie jakości posiłków.
- Potencjalne opóźnienie procesu starzenia się komórek organizmu.
- W niektórych badaniach na zwierzętach i in vitro dowiedziono, że post spowodował cofanie się rozwoju pewnych rodzajów guzów.
- Może zwiększać wytwarzanie ludzkiego hormonu wzrostu.
Istnieje kilka rodzajów głodówki czy postu, które można rozważyć dla siebie: post przerywany, post sokowy, warzywno-owocowy czy wodny. Niektóre rodzaje głodówki stosowane są w medycynie tradycyjnej w innych regionach świata jako forma terapii. Przede wszystkim powinno się najpierw skonsultować z lekarzem, ponieważ nie dla każdego post może skończyć się dobrze.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Piszę o zdrowiu, dietetyce i kosmetologii, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i badaniach naukowych. Nieustannie się dokształcam, by dzielić się z czytelnikami rzetelnymi i aktualnymi informacjami ze świata zdrowia i urody. Sądzę, że świadoma edukacja to klucz do lepszego samopoczucia i mądrych wyborów na co dzień.







