jak objawia się nietolerancja glutenu

Jak objawia się nietolerancja glutenu?

, , , ,

jak objawia się nietolerancja glutenu

Nietolerancja na gluten sprawia, że należy unikać spożywania niektórych produktów zbożowych. W przeciwnym wypadku możemy odczuć nieprzyjemne skutki uboczne. Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji na gluten i kiedy się pojawiają? Wspólnie sprawdźmy, jak rozpoznać ten problem, aby móc cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Objawy towarzyszące nietolerancji glutenu, mogą dotyczyć również innych jednostek chorobowych, jak na przykład celiakii, alergii czy nadwrażliwości na gluten. Do rozpoznania nietolerancji na gluten brany jest pod uwagę między innymi wiek pacjenta oraz intensywność i długość trwania symptomów. W przypadku alergii na gluten objawy mogą pojawić się niemal od razu po spożyciu posiłku zawierającego gluten. Natomiast przy nietolerancji na gluten dolegliwości zwykle ujawniają się po kilku dniach, a nawet tygodniach.

farmaceutka w aptece

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem roślinnym, które naturalnie występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. W ostatnich latach coraz częściej obserwuje się występowanie problemów zdrowotnych związanych ze spożywaniem produktów zawierających gluten. Jednym z podstawowych sposobów leczenia nietolerancji glutenu jest dieta eliminacyjna. W takiej sytuacji zaleca się wykluczenie z menu artykułów takich jak pszenica, jęczmień i żyto, a także owies, który co prawda naturalnie nie ma glutenu, ale łatwo ulega zanieczyszczeniu nim w procesie technologicznym. Co ciekawe, dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. Jednak specjaliści zalecają ją dla osób, dla których spożywanie glutenu jest szkodliwe.

Najczęstsze objawy towarzyszące nietolerancji na gluten:

Objawy żołądkowo-jelitowe

  • częste i przewlekłe biegunki
  • zaparcia
  • wzdęcia – tak zwany „brzuch glutenowy”
  • gazy
  • nudności i wymioty

Objawy pozajelitowe

  • ból głowy
  • duszność
  • zmiany skórne – na przykład pokrzywka czy wysypka
  • senność
  • przewlekłe zmęczenie
  • rozdrażnienie
  • wahania nastroju
  • depresja
  • afty
  • utrata masy ciała
  • anemia
  • ból kości i stawów
  • drętwienie i mrowienie odczuwane w dłoniach i stopach.

Powyższe objawy mogą dotyczyć również innych jednostek chorobowych, dlatego w celu potwierdzenia nietolerancji na gluten zaleca się kontakt ze specjalistą i wykonanie stosownych badań.

Polecane produkty

Źródła:

K. Ścibor, L. Ostrowska-Nawarycz, Z. Kopański, „Wiedza na temat glutenu i chorób glutenozależnych – wieloośrodkowe badania ankietowe”, Journal of Clinical Healthcare 1 (2015), http://www.jchc.eu/numery/2015_1/201516.pdf, Dostęp dn. 10-07-2024 r.