Czy przy antybiotyku można brać witaminę C?
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może być pomocny podczas infekcji. Jej źródłem w naszej diecie mogą być: kiszonki, papryka, jarmuż, brokuły pietruszki, cytrusy, pigwa, acerola, dzika róża czy porzeczki. Inną możliwością dostarczenia jej naszemu organizmowi jest skorzystanie z aptecznych preparatów zawierających witaminę C. A co w sytuacji, gdy przyjmujemy antybiotyk? Można go łączyć z witaminą C? Po pierwsze należy zapytać lekarza, jaka dawka witaminy podczas leczenia będzie dla nas odpowiednia. Po drugie niektóre leki mogą wchodzić w interakcje z witaminą C i tu znów z pomocą przychodzi wiedza i doświadczenie naszego lekarza bądź farmaceuty. W znakomitej jednak większości przypadków witamina C nie wpływa na zażywany przez nas antybiotyk i jednocześnie wspiera nasz proces leczenia.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.