czego nie jeść na kacu

czego nie jeść na kacu

Po suto zakrapianej imprezie możemy odczuwać jej skutki w postaci kaca. Ogólne rozbicie, złe samopoczucie, ból głowy oraz brak energii do działania nie ułatwiają powrotu do formy. Jakich produktów spożywczych unikać, aby jak najszybciej pozbyć się kaca?

Konsekwencją nadmiernego spożycia alkoholu może być odwodnienie, ból żołądka i mdłości. Podczas rekonwalescencji nasz organizm potrzebuje snu i energii z jedzenia. Jakie produkty mogą ułatwić powrót do formy po kacu?

farmaceutka w aptece

W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o nawodnienie, czyli pijmy dużo wody. Natomiast unikajmy kawy i tak zwanych „energetyków”, ponieważ mogą podrażnić żołądek. Dodatkowo zawarta w nich kofeina wykazuje działanie moczopędne.

Wstrzymajmy się od jedzenia produktów ciężkostrawnych i wysoce przetworzonych, ponieważ nasz żołądek jest już wystarczająco obciążony przez trawienie alkoholu. W związku z tym chipsy, frytki, hamburgery czy smażone mięso mogą tylko wzmocnić nudności.

Ostre przyprawy także nie są wskazane podczas walki z syndromem dnia poprzedniego. Papryczki jalapeño, chili i inne ostre dodatki do dań mogą podrażnić błonę śluzową żołądka, a przez to nasilić zgagę i ból brzucha.

Kaca nie wyleczy tak zwany „klin”, tylko zwiększy ilość alkoholu w organizmie, a przez to wydłuży czas powrotu do formy.

Słodycze i inne produkty bogate w cukier mogą pogłębić uczucie zmęczenia i senności. Po chwilowym skoku cukru we krwi nastąpi jego spadek, przez co możemy poczuć się osłabieni.

Polecane produkty