Myristic acid – INCI
Składnik aktywny, emolient tłusty. Tworzy na skórze warstwę okluzyjną, minimalizującą odparowanie wilgoci.
Nasycony kwas tłuszczowy długołańcuchowy, naturalnie występujący w maśle, tłuszczu mlecznym, oleju kokosowym i palmowym. Ma pochodzenie roślinne lub zwierzęce.

Rzadko alergizuje, ale tak, jak w przypadku każdego składnika kosmetycznego – mogą występować od tego wyjątki.
Kwas mirystynowy w kosmetyce
Jedną z głównych funkcji kwasy mirystynowego jest zmniejszanie przejrzystości kosmetyków. Ponadto, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, która zapobiega odparowaniu wody z warstwy rogowej. Funkcja emolientu jest szczególnie przydatna osobom ze skórą przesuszoną, wrażliwą, odwodnioną, a także skłonną do atopii. Doskonale sprawdza się w produktach do pielęgnacji dłoni, które często narażone są na czynniki wysuszające naskórek, np. w kremie La Roche Posay Lipikar Xerand.
Znajdziemy go również w preparatach do skóry cienkiej i szczególnie wymagającej, np. :
- Vichy Liftactiv Collagen Specialist na noc
- kremie pod oczy Vichy Neovadiol Rose
- mleczku do ciała La Roche Posay Lipikar Lait Urea 5+
Wykazuje również pewne działanie powierzchniowo-czynne (oczyszczające) i emulgujące, umożliwiając łączenie fazy wodnej i olejowej.
Nie ma przeciwwskazań do stosowania tego składnika przez kobiety w ciąży lub w kosmetykach dla dzieci w dopuszczalnych stężeniach. Może być komedogenny, zatem osoby z tendencją do trądziku, cerą przetłuszczającą się i skłonną do występowania niedoskonałości powinny stosować go ostrożnie.
Kwas mirystynowy – właściwości
Chociaż dieta nie powinna obfitować w nasycone kwasy tłuszczowe, ich obecność w umiarkowanej ilości jest zalecana w zróżnicowanej diecie. Istnieją jednak badania, w których u szczurów karmionych kwasem mirystynowym wzrastała ilość syntetyzowanego przez ich organizmy kwasu tłuszczowego nienasyconego DHA. Zatem chociaż nie jesteśmy w stanie sami produkować DHA w ilości potrzebnej nam na co dzień, kwas mirystynowy może stać się prekursorem w tym procesie.
Z drugiej strony, kwas mirystynowy może obniżać poziom dobrego cholesterolu HDL i podwyższać poziom cholesterolu LDL. Dlatego zaleca się takie komponowanie swojego jadłospisu, by kwasy nienasycone przeważały.

Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.