Laktoferyna – na co wpływa i jak stosować?
Laktoferyna – co to jest?
Laktoferyna to aktywne białko należące do grupy glikoprotein. Odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wykazując działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec bakterii, wirusów oraz grzybów. Laktoferyna jest stosowana jako suplement diety wspomagający odporność, szczególnie w okresach zwiększonego narażenia na infekcje. Regularna suplementacja może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz poprawić ogólną kondycję organizmu.

Laktoferyna występuje naturalnie w wielu płynach ustrojowych, takich jak mleko, ślina i łzy. Najwięcej laktoferyny znajduje się w siarze, czyli pierwszym mleku matki wytwarzanym tuż po porodzie i ma kluczowe znaczenie dla budowania odporności u noworodków. W mniejszej ilości laktoferynę bydlęcą można znaleźć także w mleku krowim, które jest często wykorzystywane w produkcji suplementów diety.
Laktoferyna – właściwości
To białko odgrywa istotną rolę w różnych procesach biologicznych, między innymi cechuje się właściwościami antybakteryjnymi. Przykładowo, laktoferyna bydlęca jest dodawana do wielu suplementów diety stosowanych przy zwiększonym ryzyku infekcji. Laktoferyna przyczynia się również do obniżania stanów zapalnych w organizmie. Wykorzystuje się ją w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, w tym infekcji dróg oddechowych, skóry oraz przewodu pokarmowego.
Laktoferyna jest korzystna dla mikrobiomu jelitowego poprzez wspomaganie rozwoju pożytecznych bakterii, co jest szczególnie istotne dla osób z tendencją do biegunek czy infekcji jelitowych bądź świeżo po antybiotykoterapii. Pamiętajmy, że laktoferyna to nie lek – można ją stosować wspomagająco po konsultacji lekarskiej, ale nie zastępczo wobec substnacji leczniczych.
Laktoferyna a ferrytyna i żelazo
Laktoferyna, dzięki swoim właściwościom wiążącym żelazo jest też stosowana w łagodzeniu anemii – zwiększa dostępność pierwiastka dla komórek organizmu, zmniejszając możliwość wykorzystania go przez patogeny.
Laktoferyna i ferrytyna to białka odpowiedzialne za metabolizm żelaza – pierwsze z nich wiąże ten pierwiastek, drugie ma właściwości magazynujące i przechowującego jego nadmiar w komórkach. Oba białka mają istotne znaczenie w regulacji poziomu żelaza, co wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Laktoferyna w kapsułkach może być zatem pomocna osobom, które uskarżają się na niski poziom żelaza we krwi i chcą próbować podnieść go przede wszystkim dietą i jej suplementowaniem. Pamiętajmy, że w przypadku uporczywych niedoborów należy rozważyć z lekarzem dostępne formy leczenia.
Laktoferyna – jak stosować?
Laktoferyna powinna być przyjmowana zgodnie z zaleceniami lekarza lub producenta suplementu. Typowa porcja dzienna może się różnić w zależności od wieku, stanu zdrowia oraz indywidualnych potrzeb organizmu. Białko jest szczególnie polecane osobom z osłabioną odpornością, narażonym na infekcje oraz w okresach zwiększonego wysiłku fizycznego lub umysłowego. Warto mieć przy tym na uwadze, że przyjmowanie wszelkiego rodzaju suplementów w sytuacji, gdy stosowane są leki, należy omówić z lekarzem. Mogą one bowiem wchodzić z nimi w interakcje.
Laktoferyna w ciąży i w trakcie karmienia piersią
Przyjmowanie laktoferyny w ciąży jest szczególnie polecane ze względu na właściwości wspierające odporność zarówno matki, jak i rozwijającego się płodu. Stąd białko to często jest składnikiem preparatów dla kobiet spodziewających się dziecka, takich jak Prenatal Classic, który dodatkowo dostarcza licznych witamin, minerałów i choliny.
U kobiet karmiących piersią także poleca się przyjmowanie laktoferyny. Dostarcza noworodkowi niezbędnych składników odżywczych i chroni przed patogenami; wspomaga wytworzenie zdrowej mikroflory jelitowej dziecka i wzmacnia barierę immunologiczną, zmniejszając ryzyko infekcji.
Szczególnie osoby o osłabionej odporności powinny zastanowić się nad stosowaniem laktoferyny. Właściwości immunostymulujące pomagają w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego.

Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.