Czy mleko jest dobre na kaca?
Mleko, i ogólnie produkty nabiałowe, używane jako remedium na kaca ma z pewnością swoich zwolenników, ale czy ten sposób jest faktycznie skuteczny?
Alkohol, chociaż większość osób go pijących tego nie odczuwa, podrażnia żołądek. Mleko ma właściwości powlekające, dlatego może zmniejszać do pewnego stopnia nadmiar produkowanego kwasu żołądkowego. Po wypiciu produktu nabiałowego, w tym mleka, możemy w mniejszym stopniu odczuwać uczucie pieczenia czy nadkwasotę.

Produkty nabiałowe są pełne białka, elektrolitów i minerałów, przede wszystkim wapnia, potasu i magnezu. Spożywanie alkoholu może prowadzić do ich niedoborów, dlatego z mlekiem są one do pewnego stopnia uzupełniane, dlatego w tym sensie mleko może wspomóc regenerację po piciu.
Ponadto, jeśli mleko lub tłustszy produkt nabiałowy jest spożyty przed alkoholem, może on spowolnić wchłanianie alkoholu z powodu wysokiej zawartości tłuszczu i białka.
Ten sposób na kaca może jednak mieć swoje przykre konsekwencje. U niektórych osób może on nasilać uczucie mdłości i uwrażliwiać żołądek na objawy podrażnienia, szczególnie u osób nietolerujących produktów nabiałowych.
Co więcej, mleko i produkty nabiałowe nie wspomagają detoksykacji alkoholu, nie zwiększają tempa jego metabolizmu i nie neutralizują skutków działania aldehydu octowego, który jest tak naprawdę odpowiedzialny za wystąpienie kaca. Wreszcie, osoby, które na pusty żołądek spożywają tłuste śmietany w celu zmniejszenia wchłaniania alkoholu mogą swój żołądek nadmiernie obciążyć jeszcze przed piciem, co spowoduje zmniejszenie spożycia składników odżywczych z normalnego jedzenia obecnego podczas przyjęcia. Uczucie pełności lub zgagi mogą uprzykrzyć biesiadowanie i de facto doprowadzić do tego, że w trakcie imprezy nie spożywamy pełnoprawnych potraw.
Jakie więc mamy alternatywy?
Nie bez powodu podczas długich imprez podawany jest rosół. Jest to nie tylko tradycja, ale również najlepsza zupa pod spożycie alkoholu, ponieważ zawiera moc elektrolitów oraz wspiera żołądek. Pomóc może również zupa pomidorowa, która może złagodzić objawy odwodnienia i osłabienia typowe dla kaca.
Przy wystąpieniu kaca warto wspomagać się wodą z elektrolitami lub sokiem pomidorowym, które pełne jest potasu, magnezu i sodu. By zmniejszyć jego objawy jeszcze podczas przyjęcia, każdą dawkę alkoholu warto popijać przede wszystkim wodą mineralną, a spożycie posiłków porozkładać na całą imprezę. Dodatkowo, imbir, miód oraz banany mogą złagodzić uciążliwe objawy syndromu następnego dnia. Z leków najbardziej zalecana jest aspiryna, nie zaleca się jednak stosowania paracetamolu, ponieważ zarówno ten lek, jak i alkohol metabolizowane są przez wątrobę. Najskuteczniejszym lekiem na kaca jest jednak sen i odpoczynek, dlatego jeśli imprezować – najlepiej robić to w weekend, kiedy nie czeka nas perspektywa pracy umysłowej za kilka godzin lub w ogóle zrezygnować z alkoholu i bawić się do woli na trzeźwo.

Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.