Witamina E – występowanie, działanie

, , , , ,

witamina e występowanie

Witaminę E stosunkowo łatwo czerpać z pożywienia, bo jest rozpowszechniona w naturalnych produktach spożywczych. Dlaczego warto dbać o jej prawidłową podaż?

Witamina E – działanie

Witamina E znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających. Neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do stresu oksydacyjnego zdrowych komórek. W jaki sposób?

farmaceutka w aptece

Rodniki hydroksylowe niejako „przywłaszcza” sobie jeden atom wodoru z nienasyconego kwasu tłuszczowego, w czego skutek powstaje rodnik lipidowy. Reaguje on z tlenem, tworząc z kolei rodnik nadtlenkowy, który atakuje kolejne lipidy. Tak kaskadowo rozprzestrzenia się właśnie stres oksydacyjny, a witamina E może ten proces przerwać.

Alfa-tokoferol oddaje atom wodoru rodnikowi nadtlenkowemu, neutralizując go do postaci lipidowej – stabilniejszej i nieinicjującej kolejnych uszkodzeń. W rzeczywistości, witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, jakie są nam dane z natury i zdecydowanie nie powinno go zabraknąć w naszej diecie.

Witamina E jest niezbędna w ciąży dla prawidłowego rozwoju tkanek dziecka i jego układu nerwowego, jednakże nie zaleca się jej suplementować bez wyraźnego wskazania lekarza.

Pomimo, że witamina E nie jest konserwantem w klasycznym znaczeniu, często jest dodawana do kosmetyków jako substancja zapobiegająca utlenianiu tłuszczów oraz olejów roślinnych. W produktach kosmetycznych o bogatszej konsystencji, np. kremach czy masłach, zapobiega jełczeniu tłuszczu – dlatego są one długotrwałe nawet w zetknięciu ze światłem, temperaturą czy tlenem. W składach INCI znajdziemy go pod nazwą Tocopheryl acetate – octan tokoferylu bądź po prostu Tokopherol (alfa-tokoferol). Warto pamiętać, że witamina E nie działa przy tym grzybobójczo czy przeciwbakteryjnie.

Polecane produkty

Działanie witaminy E na skórę

Chociaż żadna witamina samodzielnie nie chroni skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym, alfa-tokoferol pomaga zmniejszać szkody przez nie spowodowane. Zmniejsza liczbę wolnych rodników, które powstają pod wpływem działania słońca, dzięki czemu spowalnia degradację elastyny i kolagenu – głównych budulców skóry odpowiadających za jej elastyczność.

Ponadto, alfa-tokoferol wspiera odbudowę bariery lipidowej naskórka, dzięki czemu mniej wilgoci może ze skóry odparować. Związek ten może przyczyniać się do zapobiegania powstawania zmarszczek, jednak jako substancja czerpana z pożywienia nie usunie już istniejących, głębokich zmian występujących na skórze.

Dodawany jest do wielu kosmetyków przeciwsłonecznych oraz łagodzących po słońcu, ponadto przyspiesza gojenie się ran i blizn. Witamina E doskonale współgra z witaminą C, która jest drugim potężnym antyoksydantem czerpanym z pożywienia.

Witamina E – zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie witaminy E u kobiet wynosi 8 miligramów, a u mężczyzn – 10 miligramów. Osoby starsze mogą wykazywać większe zapotrzebowanie, podobnie osoby, których dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości tego związku. U dzieci zapotrzebowanie na alfa-tokoferol jest nieco mniejsze i bez wskazania lekarza nie ma potrzeby suplementowania go.

Witamina E – źródła

Jako że witaminę E znajdziemy w wielu szeroko dostępnych produktach spożywczych, nietrudno jest zapewnić sobie odpowiednią jej dzienną podaż. Nie powinny mieć z tym również osoby stosujące dietę wegańską.

Do produktów szczególnie bogatych w alfa-tokoferol należą oleje roślinne: z kiełków pszenicy, w którym znajdziemy największą jego koncentrację), oleju z orzechów laskowych, który jest idealny do sałatek, słonecznikowym, z pestek winogron, rzepakowym oraz oliwie. Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane mają tej witaminy najwięcej.

Sporo witaminy E znajdziemy ponadto w orzechach i nasionach, przede wszystkim pestkach słonecznika, migdałach i orzechach laskowych, następnie w pestkach dyni i orzechach włoskich.

Warzywa nie zawierają zbyt wiele tokoferolu, ale są cennym uzupełnieniem diety. Mogą to być brokuły, jarmuż i surowy szpinak.

Ponadto, witaminę E zawierają ryby: łosoś, pstrąg i krewetki i produkty pochodzenia zwierzęcego: żółtko jaja, masło oraz wątróbka.