Czym się różni masło od margaryny?

, , , , ,

czym się różni masło od margaryny

Współcześnie masło i margaryna mogą wyglądać oraz smakować podobnie. Niektórzy stosują je zamiennie. Jak świadomie kupować prawdziwe masło, a nie miks tłuszczów? Co powinna zawierać dobrej jakości margaryna?

Co to jest masło?

Masło to popularny produkt do smarowania pieczywa i nie tylko. Jest pochodzenia zwierzęcego. Do jego produkcji używa się wyłącznie mleka lub śmietany.

farmaceutka w aptece

Zgodnie z przepisami, aby produkt mógł być nazywany masłem, musi zawierać od 80 do 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Artykuły, które nie spełniają tych wymogów, zgodnie z prawem nie mogą być nazywane masłem.

W sprzedaży dostępne są również produkty tłuszczowe przypominające masło, które zawierają mieszankę tłuszczów roślinnych i mlecznych oraz dodatki, takie jak aromaty czy barwniki.

Polecane produkty

Co to jest margaryna?

Margaryna to produkt otrzymywany z tłuszczów roślinnych. Konsumenci mają do wyboru margaryny miękkie (kubkowe) oraz twarde (w kostce).

W przeszłości margaryna była głównie produkowana poprzez utwardzenie olejów roślinnych, przez co zawierała szkodliwe dla zdrowia izomery trans. Od 2021 roku w Unii Europejskiej ilość izomerów trans w margarynie została prawnie ograniczona do 2 g na 100 g tłuszczu.

Obecnie stałą formę margaryny najczęściej uzyskuje się poprzez wykorzystanie większej ilości oleju palmowego lub kokosowego, co pozwala ograniczyć zawartość izomerów trans, choć zwiększa udział nasyconych tłuszczów.

W praktyce margaryna do smarowania może zawierać prosty skład np. olej rzepakowy, słonecznikowy, wodę, emulgatory oraz witaminy.

Z drugiej strony na rynku są dostępne też margaryny do smarowania o dłuższym składzie: rafinowany olej palmowy, aromat maślany, barwnik, konserwanty, regulator kwasowości, a nawet cukier.

Wybór margaryny ma znaczenie – produkty różnią się składem i poziomem przetworzenia.

 

Tekst ma charakter informacyjny i nie zastępuje konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem.

 

Źródła:

1) H. Mojska, „Masło czy margaryna? Czym smarować pieczywo?”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/maslo-czy-margaryna-czym-smarowac-pieczywo/, dostęp dn. 31.07.2025 r.

2) K. Ostrowska, „Masło czy margaryna? Tłuszcze do smarowania przeznaczone do spożycia przez ludzi”, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, https://www.gov.pl/web/wijhars-olsztyn/maslo-czy-margaryna-tluszcze-do-smarowania-przeznaczone-do-spozycia-przez-ludzi, dostęp dn. 31.07.2025 r.

3) „Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity”, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, https://www.gov.pl/web/ijhars/izomery-trans-kwasow-tluszczowych–limity#:~:text=Od%201%20kwietnia%202021%20r,wyst%C4%99puj%C4%85cych%20w%20t%C5%82uszczu%20pochodzenia%20zwierz%C4%99cego, dostęp dn. 31.07.2025 r.