Witamina D – przed czy po jedzeniu?

Witamina D to związek rozpuszczalny w tłuszczach – oznacza to, że najlepiej przyjmować ją wraz z posiłkiem zawierającym choć niewielką ilość tłuszczu. Można ją też zażyć tuż po takim posiłku.
Choć niewielka ilość witaminy D może wchłonąć się bez udziału tłuszczu, to właśnie jego obecność w jelicie cienkim znacząco zwiększa przyswajalność. Dzięki temu organizm lepiej wykorzystuje suplement, a my mamy pewność, że wspieramy odporność i układ kostny w najbardziej efektywny sposób.
Co jeść podczas suplementacji witaminy D?
Najlepiej przyjmować witaminę D podczas śniadania lub kolacji – ważne, by posiłek zawierał zdrowe tłuszcze. Oto kilka przykładów:
- oliwa extra virgin
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- awokado
- orzechy włoskie
- migdały
- pestki dyni
- tłuste ryby (np. łosoś, makrela)
- mleko 3,2%
- pełnotłuste kefiry, jogurty i maślanki
- sery (np. żółte czy pleśniowe)
Warto pamiętać, że głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych. Niestety, w naszej szerokości geograficznej, od jesieni do wiosny słońca jest zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu. Dlatego suplementacja w tych miesiącach jest szczególnie ważna – zwłaszcza, gdy zależy nam na zdrowiu i odporności.
Źródła:
1) B. Dawson-Hughes, S. S. Harris, A. H. Lichtenstein, „Dietary Fat Increases Vitamin D-3 Absorption”, Jurnal oft he Academy of Nutrition and Dietetics, https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01468-3/abstract? , dostęp dn. 17.10.2025 r.
2) M. Mavar, T. Sorić, E. Bagarić, „The Power of Vitamin D: Is the Future in Precision Nutrition through Personalized Supplementation Plans? ”, https://www.mdpi.com/2072-6643/16/8/1176, dostęp dn. 17.10.2025 r.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.







