witamina d przed czy po jedzeniu

Witamina D wspiera odporność, zdrowie kości i zębów. Ale jak ją suplementować, by organizm naprawdę z niej skorzystał – przed posiłkiem czy po? Sprawdźmy, jak zwiększyć jej wchłanianie i skuteczność działania.

Witamina D to związek rozpuszczalny w tłuszczach – oznacza to, że najlepiej przyjmować ją wraz z posiłkiem zawierającym choć niewielką ilość tłuszczu. Można ją też zażyć tuż po takim posiłku.

farmaceutka w aptece

Choć niewielka ilość witaminy D może wchłonąć się bez udziału tłuszczu, to właśnie jego obecność w jelicie cienkim znacząco zwiększa przyswajalność. Dzięki temu organizm lepiej wykorzystuje suplement, a my mamy pewność, że wspieramy odporność i układ kostny w najbardziej efektywny sposób.

Co jeść podczas suplementacji witaminy D?

Najlepiej przyjmować witaminę D podczas śniadania lub kolacji – ważne, by posiłek zawierał zdrowe tłuszcze. Oto kilka przykładów:

  • oliwa extra virgin
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • awokado
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • pestki dyni
  • tłuste ryby (np. łosoś, makrela)
  • mleko 3,2%
  • pełnotłuste kefiry, jogurty i maślanki
  • sery (np. żółte czy pleśniowe)

Warto pamiętać, że głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieni słonecznych. Niestety, w naszej szerokości geograficznej, od jesieni do wiosny słońca jest zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu. Dlatego suplementacja w tych miesiącach jest szczególnie ważna – zwłaszcza, gdy zależy nam na zdrowiu i odporności.

Polecane produkty

Źródła:

1) B. Dawson-Hughes, S. S. Harris, A. H. Lichtenstein, „Dietary Fat Increases Vitamin D-3 Absorption”, Jurnal oft he Academy of Nutrition and Dietetics, https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01468-3/abstract? , dostęp dn. 17.10.2025 r.

2) M. Mavar, T. Sorić, E. Bagarić, „The Power of Vitamin D: Is the Future in Precision Nutrition through Personalized Supplementation Plans? ”, https://www.mdpi.com/2072-6643/16/8/1176, dostęp dn. 17.10.2025 r.