Jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej?

, , , , , ,

jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej

Co jeść po grypie żołądkowej, a czego unikać, by bezpiecznie wrócić do formy? Czy wystarczy sama woda, by się nawodnić? Sprawdźmy, jak wspierać regenerację krok po kroku i pomóc swojemu organizmowi wrócić do równowagi.

Grypa żołądkowa i „jelitówka” to potoczne określenia na wirusowe zapalenie przewodu pokarmowego. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ choroba nie jest grypą, choć też jest wywołana przez wirusy. Pacjent zwykle przez kilka dni zmaga się z silnymi wymiotami, biegunką oraz osłabieniem.

farmaceutka w aptece

Co pić po grypie żołądkowej?

Po ustąpieniu ostrych objawów najważniejsze jest uzupełnienie płynów i elektrolitów. W tym celu należy sięgać po:

  • wodę mineralną niegazowaną (można ją delikatnie posolić)
  • słabą czarną herbatę
  • napary ziołowe, np. z rumianku lub mięty.

Pamiętajmy, aby pić często, ale małymi łyczkami, dzięki temu zmniejszymy ryzyko nudności.

Co jeść po grypie żołądkowej?

Pierwsze posiłki po chorobie powinny być lekkostrawne i najlepiej w półpłynnej formie, np.:

  • kleik
  • kasza manna
  • rzadki kisiel.

Dania można urozmaicić lekkimi produktami o stałej konsystencji, np. wafle ryżowe czy sucharki. Potrawy powinny być małe objętościowo, ale podawane często, dzięki temu nie nadwyrężą układu pokarmowego.

Polecane produkty

Jak rozszerzać dietę po grypie żołądkowej?

Wraz z powrotem apetytu po „jelitówce”, do menu można wprowadzić:

  • ugotowane warzywa
  • purée ziemniaczane
  • marchwiankę
  • delikatny rosół
  • krupnik na ryżu
  • ugotowane mięso drobiowe czy rybę
  • ugotowane i przetarte owoce.

 

Czego nie jeść po grypie żołądkowej?

W tym czasie należy unikać:

  • smażonych i ciężkostrawnych potraw
  • produktów bogatych w błonnik, np. płatków owsianych, pełnoziarnistego pieczywa itp.
  • marynowanych lub wędzonych dań.

 

Stopniowo, gdy pacjent poczuje się lepiej, można wprowadzać gruboziarniste kasze, makarony i surowe owoce, a także fermentowane napoje mleczne, np. kefir lub jogurt naturalny bez dodatku cukru. Należy jednak być ostrożnym i obserwować swój organizm.

 

Jak wesprzeć regenerację po chorobie?

Po grypie żołądkowej pacjent zwykle jest osłabiony i zmęczony. W tym czasie poza dietą istotny jest odpoczynek i regeneracja. Śpijmy minimum 8 godzin w nocy. Wychodźmy na spacery na świeżym powietrzu, aby dotlenić organizm. Dodatkowo możemy rozważyć stosowanie suplementacji w postaci probiotyków, aby wesprzeć florę bakteryjną jelit.

 

Źródła:

D. Wolańska-Buzalska, „Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-w-przebiegu-grypy-zoladkowo-jelitowej/, dostęp dn. 17.11.2025 r.