Cynamon cejloński – właściwości i zastosowanie nie tylko od święta

Kora cynamonowca cejlońskiego to nie tylko przyprawa, ale i składnik suplementów diety. Ten silny przeciwutleniacz wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Może wspierać trawienie, pobudzać apetyt i rozgrzewać. W dalszej części tekstu wyjaśniamy, jak go stosować i na co zwrócić uwagę podczas zakupu cynamonu.
Cynamon cejloński właściwości lecznicze
Cynamon cejloński znany jest z szeregu korzystnych właściwości zdrowotnych. Wykazuje między innymi działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- przeciwzapalne,
- wspomagające trawienie oraz metabolizm glukozy – może poprawiać wrażliwość na insulinę i wspierać komórki w wykorzystaniu glukozy z krwi.
W literaturze naukowej pojawiają się również doniesienia o potencjalnym działaniu neuroprotekcyjnym (ochronnym dla układu nerwowego). Konieczne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić ten efekt.
Cynamon cejloński – zastosowanie
Korę z młodych pędów cynamonowca cejlońskiego oczyszcza się i suszy. W efekcie otrzymuje się popularną przyprawę. Cynamon cejloński – jak stosować? Poniżej omówiliśmy użycie cynamonu pod kątem zdrowia i urody.
Cynamon w kuchni – do czego go dodać?
Można go dodawać do pierników, korzennych ciast i ciasteczek, a także do drobiu oraz ryb. Kuchnia wschodnia często wykorzystuje cynamon do przyprawiania baraniny, gęsiny i wieprzowiny. Cynamon odpowiada też za aromat kompotu z suszu, grzanego wina i zimowej herbaty. Doskonale komponuje się z ryżem, curry, pieczonym jabłkiem i wszelkimi marynatami. Olejek z cynamonu jest również stosowany do aromatyzowania produktów spożywczych.
Cynamon cejloński – ile dziennie?
W piśmiennictwie naukowym nie ma jednoznacznej informacji, ile gramów cynamonu można spożywać dziennie. Najczęściej pojawia się przedział od 1 do 3 gramów cynamonu cejlońskiego – czyli pół do 1 łyżeczki. W przypadku cynamonu chińskiego należy zmniejszyć tę ilość, ponieważ zawiera on więcej kumaryn, które w większym stężeniu mogą uszkodzić wątrobę.
Cynamon w lecznictwie – na co pomaga?
Kora oraz olejek cynamonowy poprawiają trawienie, oraz łagodzą skurcze oraz wzdęcia. Dodatkowo olejek charakteryzują silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Jak nie chorować w sezonie infekcyjnym? Można włączyć cynamon do swojej diety, ponieważ ma właściwości rozgrzewające, a w połączeniu z miodem wzmacniające. Naturalnie pamiętajmy też o higienie, zdrowym stylu życia i codziennej aktywności fizycznej.
Cynamon dla urody
Cynamon zawiera kwas cynamonowy, który zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia skóry. Działa antybakteryjnie, co może być pomocne podczas walki z trądzikiem i stanami zapalnymi skóry.
Jak wygląda cynamon cejloński – opis botaniczny
Cynamonowiec cejloński (z łac. Cinnamomum verum), to krzew lub drzewo, które osiąga do 12 metrów wysokości. Jego kora jest szarobrunatna z odcieniami czerwieni. Liście są jajowate i wiecznie zielone. W kątach liści zebrane są zielonożółte kwiaty. Owocem jest jagoda z jednym nasionem.
Gdzie rośnie cynamonowiec cejloński?
Cynamonowiec cejloński występuje na Cejlonie, Jawie i Sumatrze oraz na wybrzeżu Indii. Jego uprawa jest również rozpowszechniona w Południowo-wschodniej Azji, Ameryce Południowej, na Madagaskarze i Antylach oraz w krajach strefy tropikalnej.
Prawdziwy cynamon cejloński – jak rozpoznać?

Czym się różni cynamon cejloński od zwykłego? Na sklepowych półkach najczęściej możemy dostrzec cynamon chiński (z łac. Cinnamomum cassia). Ta dostępność jest podyktowana ceną, ponieważ cynamon cejloński jest wyraźnie droższy od chińskiego. W poniższej tabelce uchwyciliśmy różnice między cynamonem cejlońskim i chińskim. Co ciekawe, najłatwiej jest je dostrzec, gdy cynamon jest w formie laski.
| Cynamon cejloński | Cynamon chiński (tzw. zwykły) |
|---|---|
| ma zbitą strukturę i wyglądem przypomina cygaro | przypomina rulon z dziurką w środku |
| jest krucha i bez problemu można ją złamać w dłoniach | jest twarda i trudno ją złamać czy rozkruszyć |
| łatwo mieli się na pył | tradycyjny młynek może jej nie zmielić |
| zapach jest delikatny z nutą kwiatowo-cytrusową | zapach jest intensywniejszy, a smak bardziej ostry i cierpki, ponieważ ma więcej garbników |
| ma mniej kumaryn i rzadziej podrażnia nozdrza | ma więcej kumaryn, przez co może podrażniać błony śluzowe |
Odpowiedź na pytanie cynamon cejloński czy zwykły pozostawiamy pod rozwagę.
Podstawowe substancje czynne w cynamonie cejlońskim
Kora cynamonowca cejlońskiego zawiera m.in. olejek cynamonowy, w skład którego wchodzi m.in. aldehyd cynamonowy – to on odpowiada za większość jego właściwości zdrowotnych. Cynamon swój korzenny smak zawdzięcza eugenolowi. Dodatkowo zawiera związki triterpenowe oraz śluzy, garbniki, skrobię i cukry. W 100 g cynamonu znajduje się 431 mg potasu, 1.83 mg cynku, 64 mg fosforu, 60 mg magnezu oraz 1002 mg wapnia.
Cynamon cejloński – przeciwwskazania
Cynamon nie jest zalecany osobom z chorobą wrzodową. W większych ilościach zawarte w nim kumaryny mogą być toksyczne. Dietetyk Marta Irasiak podkreśla, że aldehyd cynamonowy może osłabiać działanie niektórych leków. Z kolei dr Dominika Wnęk, w artykule opublikowanym na portalu Medycyna Praktyczna, wskazuje, że cynamon może także nasilać działanie leków lub zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.
FAQ
Cynamon cejloński – interakcje z lekami
Suplementy zawierające cynamon mogą zaburzać działanie niektórych leków – w tym antybiotyków, leków przeciwcukrzycowych, przeciwzakrzepowych oraz stosowanych w chorobach serca.
Jakie witaminy ma cynamon?
Starta kora cynamonu zawiera witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera witaminę A oraz witaminę C.
Cynamon cejloński – cukrzyca
Cynamon może wpływać na poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą stosujące suplementy zawierające cynamon powinny skonsultować się z lekarzem w sprawie ewentualnej modyfikacji leczenia. Suplementacji cynamonem nie należy traktować jako zamiennika leków przeciwcukrzycowych ani insuliny.
Czy można w ciąży stosować cynamon?
Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny zachować ostrożność podczas używania cynamonu, zwłaszcza chińskiego. Zawarta w nim kumaryna może wywołać skurcze macicy.
Źródła:
Cynamon mielony, Ile kalorii, https://www.ile-kalorii.pl/mineraly/cynamon-mielony-d198, Dostęp dn. 12.12.2025 r.
D. Wnęk, „Cynamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania”, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/312940,cynamon-wlasciwosci-zdrowotne-i-przeciwwskazania, Dostęp dn. 12.12.2025 r.
J. Jaczewska-Schuetz, „Cynamon dla zdrowia i smaku”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/cynamon-dla-zdrowia-i-smaku/, Dostęp dn. 12.12.2025 r.
J. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, „Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody”, Wydaw. Publicat S.A., 2013 r., str. 258
M. E. Senderski, „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”, Wydaw. Mateusz E. Senderski, Wydanie III, Podkowa Leśna 2017 r., str. 245-246
M. Irasiak, „Cynamon. Wpływ na zdrowie, jak go stosować i przeciwwskazania”, Dietetycy.org, https://dietetycy.org.pl/cynamon/, Dostęp dn. 12.12.2025 r.
R. M. Griffin, K. Rope, „Cinnamon Health Benefits and Side Effects”, WebMD, https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon, Dostęp dn. 12.12.2025 r.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.






