Kwas foliowy przed ciążą i w trakcie – dlaczego trzeba go suplementować?
Kwas foliowy przed ciążą
Obecne badania wskazują, że zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta powinna zapewnić zdrowemu człowiekowi wszystkie składniki odżywcze. Nieco inaczej rzecz ma się z kobietami w ciąży oraz przygotowującymi się do niej. Dlaczego? Wiadomo z całą pewnością, że w tym szczególnym okresie w życiu przyszłej matce zdarzają się niedobory witaminowe i mineralne, ponieważ to jej organizm ma największy udział w rozwoju płodu. We krwi, która krąży między nią a dzieckiem, znajdują się składniki pokarmowe niezbędne nie tylko do przeżycia, ale do zdrowego rozrostu dziecka również. Skoro wydatek energetyczny jest większy, to i zwiększona podaż witamin i minerałów może być potrzebna.
Obecnie Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, aby każda kobieta w wieku rozrodczym, która planuje zajście w ciążę, suplementowała kwas foliowy w ilości 0,4 mg na dobę obok diety bogatej w naturalne foliany. Dlaczego? Bierze on udział w prawidłowej pracy układu nerwowego, a jego niedobory mogą niekiedy wywoływać ciągłe przemęczenie, kłopoty z zasypianiem, problemy z pamięcią i koncentracją. Przez pierwsze 3-4 tygodnie, które są kluczowe w prawidłowym podziale komórek, większość kobiet jeszcze nie wie, że jest w ciąży i zaczyna suplementację dopiero po otrzymaniu pozytywnego wyniku testu. Dlatego panie, które myślą o założeniu rodziny, a nie dostarczają go do organizmu w wystarczającej ilości z dietą, mogą najpierw potrzebować uzupełnić niedobory.
Kwas foliowy jest absolutnie niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu, dlatego warto mieć jego wystarczające ilości już od samego początku. Przyjęło się, że na przynajmniej cztery tygodnie przed zapłodnieniem warto zacząć go przyjmować w zalecanej ilości. Kto powinien przyjmować go więcej? Kobiety stosujące niektóre leki (np. metforminę), chorujące na cukrzycę, otyłe, z zaburzeniami wchłaniania witamin oraz po operacjach bariatrycznych. U nich zaleca się podwójną dawkę folianów, a więc 0,8 mg na dobę. Femibion 1 zawiera właśnie taką ich ilość i jest odpowiedni dla kobiet, które szukają preparatów wieloskładnikowych.
Kwas foliowy dla kobiet w ciąży – jaki zażywać?
Do czego tak naprawdę potrzebna jest suplementacja kwasu foliowego w ciąży? W skrócie: pełni on kluczową funkcję w syntezie DNA. Udowodniono, że zbyt mała jego ilość w diecie lub suplementacji może mieć znaczący wpływ na powstawanie wad cewy nerwowej u płodu, na rozszczep wargi i podniebienia lub rozwój zespołu Downa. Niewystarczająca ilość kwasu foliowego może również przyczyniać się do problemów w późniejszym okresie ciąży: zahamowania wzrostu u dziecka, przedwczesnych urodzeń oraz pre eklampsji.
Poza kwasem foliowym PTG zaleca suplementację innych składników odżywczych, m.in. witaminy D3 oraz kwasów DHA. Z tego względu na rynku dostępne są odpowiednio skomponowane suplementy diety oraz leki witaminowe, dopasowane do różnego rodzaju niedoborów. Witaminy dla kobiet w ciąży mogą zawierać tylko niezbędne, zalecane każdej kobiecie związki lub być preparatami dużo bardziej złożonymi. Przykładowo, jeżeli przyszła mama zażywa już suplementy w innych, sprawdzonych dla niej formach, może wybrać preparat jednoskładnikowy, na taki jak Folik tabletki. Zawiera on zalecaną do spożycia ilość kwasu foliowego we wczesnym etapie ciąży, a do tego jest lekiem.
Zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze zmienia się wraz z rozwojem ciąży. Rosnące dziecko będzie z czasem wymagało nieco innych proporcji witamin i minerałów, a organizm matki będzie musiał temu zadaniu sprostać. Dlatego preparaty złożone często spotkać można w formie tabletek na pierwszy trymestr oraz od 13 do 40 tygodnia ciąży. Femibion 2 jest tak skomponowany, aby dostarczać organizmowi matki, a następnie dziecka odpowiednią ilość kwasu foliowego, jodu, żelaza oraz niezbędnych witamin w drugim i trzecim trymestrze ciąży.
Kwas foliowy a ciąża – w jakiej formie najlepszy?
W ostatnich latach pojawiły się głosy, iż zwykły kwas foliowy jest praktycznie bezużyteczny dla kobiet ciężarnych. Dlaczego? Istniała teoria, że syntetyczna forma witaminy B9 nie przekształca się w organizmie kobiety w przyswajalną formę. Opinie lekarzy co do tej kwestii są podzielone. Co więc zrobić w tej sytuacji? Na pewno nie rezygnować z suplementacji! Można na przykład zastosować suplement, który poza „zwykłym” kwasem foliowym zawiera również L-metylfolian wapnia, a więc tę formę, która nie wymaga dodatkowych związków i enzymów do tego, aby wchłonąć się w jelicie cienkim. Suplement diety Pregna Plus kapsułki, poza zwykłym kwasem foliowym zawiera dodatkowo 200 mikrogramów L-metyloflianu wapnia, a także kwasy DHA, żelazo, jod i witaminę D, a więc wszystkie związki, które zalecają specjaliści.
A czy zażywanie kwasu foliowego w ciąży jest w ogóle konieczne? Tak, ponieważ dieta może nie dostarczać go w odpowiedniej ilości. Naturalne źródła kwas foliowego to przede wszystkim warzywa ciemnozielone oraz pomarańczowe, jednak witamina ta bardzo szybko ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej. Ponadto ciężko byłoby ocenić ile faktycznie witaminy B9 spożywa się z diety. Dlatego bezpieczniej i pewniej jest łączyć suplementację ze zdrowym i zróżnicowanym jadłospisem.
• kwas foliowy • kwas foliowy ampułki • inofolic • orthomol natal • falvit mama
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.