warzywa zabarwione antocyjanami

Antocyjany – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty w nie bogate?

,

warzywa zabarwione antocyjanami

Antocyjany kojarzą się głównie z czerwonymi i fioletowymi owocami oraz warzywami. Nic dziwnego, bo te flawonoidy są naturalnymi pigmentami. Na uwagę jednak zasługują ich silnie przeciwutleniające właściwości. Wykazano, że działają przeciwwirusowo, a nawet antyrakowo.

Antocyjany – właściwości

W medycynie ludowej powiadało się, że czerwone i fioletowe owoce oraz warzywa dobrze jest spożywać dla zdrowia układu naczyniowego. Jest w tym dużo racji, bo wzmacniają one naczynia krwionośne, a tym samym przyczyniają się do lepszego przepływu krwi i potencjalnie do obniżenia jej ciśnienia. Zmniejszają również ryzyko zwapnienia żył i tętnic. W jednym badaniu, u grupy kobiet, która spożywała do dwóch porcji owoców jagodowych dziennie, wystąpiło obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Produkty bogate w antocyjany warto włączyć do swojej diety, jeśli cierpimy na przewlekłą niewydolność żylną kończyn dolnych.

farmaceutka w aptece

Warto również zwrócić szczególną uwagę na wpływ antocyjanów na poziom cholesterolu we krwi. U szczurów karmionych dietą bogatą w tłuszcze nasycone, ekstrakt bogaty w antocyjany spowodował obniżenie złego cholesterolu i trójglicerydów.

Istnieją również badania sugerujące, że antocyjany pozyskiwane z owoców jagodowych mogą wpływać niszcząco na komórki rakowe w niektórych typach nowotworów. Jednak w jaki sposób one działają? Antocyjany mają zdolność modyfikowania celów komórkowych i tkankowych, przez co wpływają na ich działanie prozdrowotne. Dzięki temu mogą usprawniać procesy metaboliczne, wzmagać działania antynowotworowe i wspomagać ścianki naczyń krwionośnych. Są przy tym całkowicie zdrowe i bezpieczne przy zbilansowanej diecie. W takim przypadku nie ma możliwości przedawkowania antocyjanów.

Owoce i warzywa zabarwione antocyjanami

W jaki sposób zapewnić sobie odpowiednią ilość antocyjanów w diecie? Najprościej kierować się kolorem – im ciemniejszy, tym produkt spożywczy jest bogatszy w antocyjany. Oceniono w badaniach, że ciemno czerwone jabłka mają ich więcej niż zielone, czerwona kapusta więcej niż biała czy włoska, czarne porzeczki górują w tej kwestii nad białymi i czerwonymi, a jeżyny nad malinami. W przypadku niektórych owoców i warzyw, niemal cała zawartość antocyjanów znajduje się w skórce – to ona właśnie zawiera najwięcej tego pigmentu (przykładem niech będą winogrona, gdzie czarne i fioletowe skórki nadają barwę winu). Dlatego spożywanie owoców i warzyw w skórce jest bardziej korzystne.

polifenoleletnie superfoodszdrowa żywnośćzdrowe sokiprzeciwutleniacze w żywności