Co to są cukry proste?

Inaczej nazywane węglowodanami prostymi, są to cząsteczki zużywane przez organizm jako źródło energii. Są szybko trawione i wchłaniane. Rozkładane są w procesie trawienia na glukozę, której obecność we krwi uruchamia z kolei mechanizm wyrzutów insuliny.
Cukry proste dzielimy na dwie grupy:
- monosacharydy
- disacharydy.
Do pierwszej należy fruktoza, galaktoza, glukoza. Do drugiej – laktoza, maltoza i sacharoza (znana nam jako cukier biały).
Cukry proste pozbawione są wartości odżywczej innej niż kaloryczna. Oznacza to, że nie wnoszą do organizmu witamin, mikroelementów, minerałów, tłuszczu ani białka. Dlatego ich nadmierne spożywanie kończy się wzrostem wagi lub rozwinięciem zaburzeń trawienia węglowodanów: insulinooporności, cukrzycy typu 2, hipoglikemii.
Cukrami prostymi bywają nazywane również węglowodany rafinowane – przetworzone. Powstają, gdy zboża czy inne źródła cukrów pozbawia się łusek czy innych źródeł błonnika, czego efekt jest bardzo podobny do spożywania cukrów prostych: szybkie podniesienie poziomu glukozy we krwi i równie szybki jej spadek. Przykładami cukrów rafinowanych jest biała mąka czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Piszę o zdrowiu, dietetyce i kosmetologii, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i badaniach naukowych. Nieustannie się dokształcam, by dzielić się z czytelnikami rzetelnymi i aktualnymi informacjami ze świata zdrowia i urody. Sądzę, że świadoma edukacja to klucz do lepszego samopoczucia i mądrych wyborów na co dzień.







