Co warto suplementować jesienią?
Wielu osobom w okresie jesiennym obniża się odporność. Wynika to częściowo z niższej dostępności żywności bogatej w składniki immunomodulujące, mniejszej ilości ruchu na świeżym powietrzu oraz powrotu dzieci do placówek edukacyjnych po wakacyjnej przerwie. Czy i co warto suplementować jesienią, aby pozostać w dobrym zdrowiu?
Czy trzeba się suplementować w okresie jesiennym?
To zależy od naszego stanu zdrowia, ewentualnych niedoborów i kwestii, czy możemy je wyrównać za pomocą diety. Jeśli jesteśmy ogólnie zdrowi, nie chorujemy, a nasz jadłospis jest zróżnicowany, zawierający niezbędne składniki odżywcze, prawdopodobnie suplementacja nie będzie nam potrzebna.
Jeśli z jakiegoś powodu nie możemy lub nie chcemy korzystać z konkretnych grup produktów spożywczych, np. ryb i owoców morza, być może suplementację trzeba będzie zastosować po konsultacji z lekarzem.
Witamina D
Składnikiem, który zaleca się suplementować nawet przez cały rok, szczególnie u dzieci, jest witamina D. Wykazuje działanie wzmacniające pracę układu odpornościowego, wspomaga w chwilach obniżenia samopoczucia spowodowanego mniejszą dostępnością promieni słonecznych oraz wzmacnia kości i stawy.
Kwasy omega-3
Wiele osób nadal w zbyt małych ilościach spożywa ryby, szczególnie te z grupy tłustych morskich. Częściowo jest to spowodowane dość ich wysoką cena, a częściowo własnymi preferencjami smakowymi czy wykluczeniami spożywczymi. W takiej sytuacji na pewno warto zastanowić się nad włączeniem kwasów omega-3 w postaci tranów i olejów do diety. Suplementy mogą mieć postać wegańską – w takim przypadku NNKT pozyskuje się z jednego z rodzajów glonów morskich.
Witamina C
Suplementacja witaminy C u zupełnie zdrowych osób spożywających zróżnicowaną dietę w zasadzie nie jest potrzebna, jednak w przypadku nadwyrężonego układu odpornościowego warto rozważyć włączenie tego środka. Pamiętajmy jednak, że kwas askorbinowy najlepiej spożywać z dietą, dlatego warto w pierwszej kolejności zadbać o ten aspekt codziennego odżywiania, ponieważ nie jest możliwe przedawkowanie spożywczej witaminy C.
Probiotyki
Infekcje bakteryjne nie są jedynie domeną zimy. Chociażby zakażenia paciorkowcem czy Borrelią często zdarzają się latem oraz jesienią i wymagają terapii antybiotykowej. Bakterie probiotyczne powinny stać się obowiązkowym punktem jesiennej suplementacji w trakcie oraz po zastosowaniu antybiotyku, nawet do kilku miesięcy po odstawieniu leku. Dzięki lekom lub suplementom z dobroczynnymi bakteriami wzmocnimy odporność po męczącej nasz organizm kuracji.
Magnez
Jesienią wiele osób odczuwa dość mocny spadek energii, spowodowany poniekąd brakiem ładnej, słonecznej pogody i pewną niechęcią do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nie bez znaczenia jest również nieco cięższa w trawieniu dieta. Cierpią na tym nasze mięśnie. W przypadku niedostatecznej podaży magnezu z dietą, warto zadbać o jego suplementację pod okiem lekarza. Nie tylko wzmocni on nasz układ kostno-mięśniowy, ale wpłynie pozytywnie na układ nerwowy, w tym stan psychiczny.
Jakie inne składniki odżywcze warto jeszcze włączyć do swojej diety? To z dużej mierze zależy od stanu zdrowia. Indywidualny tok wzmacniania organizmu powinniśmy omówić z naszym lekarzem rodzinnym, który najlepiej zna naszą historię medyczną, leki przyjmowane przewlekle i może nam doradzić, co będzie najlepsze.
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.