Czego nie jeść przy antybiotyku?
Jeśli istnieje konieczność zażycia antybiotyku, bo w inny sposób nie pozbędziemy się infekcji, należy pamiętać o pewnych modyfikacjach w swojej diecie. Może to nie tylko pomóc nam szybciej wrócić do formy po kuracji, ale i pomóc organizmowi lepiej rozkładać lek.
Uważa się, że przy antybiotyku nie należy spożywać owoców cytrusowych, szczególnie grejpfrutów. Zawierają one furanokumaryny, które mogą wpływać na efektywność antybiotyku, obniżając ją. Furanokumaryny wpływają na to, jak wątroba oraz jelita odfiltrowują toksyny powstałe w wyniku metabolizmu leku oraz na wchłanialność go w jelitach. Znajdują się w różnych stężeniach w korzeniu pietruszki i pasternaka, selerze i figach.
Podczas przyjmowania antybiotyku powinno się również unikać suplementów i leków z wapniem. Preparaty wapniowe wiążą się z antybiotykiem, co sprawia, że wchłania się on w mniejszym stopniu.
Przy antybiotykoterapii powinniśmy unikać alkoholu. W niektórych przypadkach działania niepożądane mogą być bardzo dotkliwe, w innych – nieco mniej. Dlatego lekarze zalecają, w miarę możliwości, unikać napojów alkoholowych podczas stosowania antybiotyku.
Antybiotyki o grupa leków o bardzo szerokim spektrum działania. Substancji leczniczych jest bardzo dużo i każda z nich obarczona jest pewnymi działaniami niepożądanymi oraz specyficznymi zaleceniami. Należy uważnie zapoznać się z ulotką lub skonsultować z lekarzem w razie jakichkolwiek wątpliwości. Jest to bardzo ważne, ponieważ antybiotyki powinno zażywać się przez jak najkrótszy możliwy czas, aby zminimalizować ich negatywny wpływ na organizm.
[show_products product=”168407, 270653, 263503, 184540 „]
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.