Czy wafle ryżowe są dobre na odchudzanie?
Wafle ryżowe często pojawiają się w poradnikach dotyczących odchudzania jako niskokaloryczna przekąska, odpowiednia do spożycia w procesie utraty masy ciała. Jak jest w rzeczywistości?
Nie ulega wątpliwości, że wafle ryżowe faktycznie są niskokaloryczne na sztukę. Są lekkie, poręczne, szeroko dostępne. Wersje o neutralnym smaku często nie zawierają dodanego cukru, a można je łączyć z takimi dodatkami jak hummus, masło orzechowe czy lekki twarożek z warzywami. Nie zawierają one również same w sobie dodanego tłuszczu.

Z drugiej jednak strony, na jednym waflu ryżowym często się nie kończy – nie są specjalnie sycące same w sobie. Co więcej, te kalorie nie niosą ze sobą faktycznej wartości energetycznej, a powodują wyrzuty insuliny, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny.
Ponadto, zawierają bardzo mało białka i błonnika – makroskładników, które są nam potrzebne w procesie odchudzania, bo zapewniają uczucie nasycenia pokarmem. Jest to produkt wysoko przetworzony, ma mało witamin i minerałów.
Wafle ryżowe mogą być elementem diety redukcyjnej, ale tylko jako niewielki dodatek w zróżnicowanym jadłospisie, w którym nie zabraknie pełnowartościowych węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz błonnika. Nie powinny być również podjadane pomiędzy głównymi posiłkami, ponieważ mogą zaburzać gospodarkę glukozowo-insulinową, więc przeciwdziałać odchudzaniu. Warto łączyć je z produktami białkowymi dobrej jakości, warzywami oraz zdrowymi tłuszczami, ale nie stosować ich jako podstawy głównych posiłków. Nie należy również przesadzać z ich ilością.

Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.