Czy witamina C przenika do mleka matki?

Tak, witamina C, najczęściej pozyskiwana ze zdrowej diety, przenika do mleka kobiecego i jest jednym z jego składników. Jako że jest stanowi bardzo silny antyoksydant, dziecko otrzymuje razem z nią pewne mechanizmy obrony immunologicznej, co z pewnością jest dla niego korzystne.
U mamy zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 120 mg ale jej spożycie do 1 g nie stanowi zagrożenia dla malucha. Jeżeli mama musi przyjmować większe niż zalecane dla niej dawki z powodów zdrowotnych, najczęściej nie musi przerywać karmienia, jeśli ilość ta nie przekracza 1000 mg. W przypadku większych dawek powinna się ona skonsultować z pediatrą lub neonatologiem.
Dowiedziono, że u mam, które swoje mleko odciągają i zamrażają, poziom witaminy C nie zmienia się w ciągu trzech miesięcy właściwego przechowywania w zamrażarce. Pasteryzacja, a więc gotowanie lub nadmierne podgrzewanie może zmniejszać ilość kwasu askorbinowego w mleku.
Witaminą, która nie jest w wystarczającym stopniu przekazywana dziecku jest cholekalcyferol, czyli witamina D. Z tego względu zaleca się jej suplementację już od pierwszego dnia życia, zarówno u niemowląt karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym. Dawkowanie witaminy D u niemowląt, w zależności od sposobu karmienia, ustala się z lekarzem pediatrą.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Piszę o zdrowiu, dietetyce i kosmetologii, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i badaniach naukowych. Nieustannie się dokształcam, by dzielić się z czytelnikami rzetelnymi i aktualnymi informacjami ze świata zdrowia i urody. Sądzę, że świadoma edukacja to klucz do lepszego samopoczucia i mądrych wyborów na co dzień.







