Czy witamina D3 pomaga w odchudzaniu?
W pewien sposób tak – cholekalcyferol lub jego wegańska wersja (ergokalcyferol) pomagają w odchudzaniu. Ten proces nie jest niestety jednakowy dla wszystkich.
Badania pokazują, że u osób otyłych lub z nadwagą poziom witaminy D jest z reguły niższy niż u osób o masie ciała prawidłowej. Poza aspektami behawioralnymi, takimi jak osłanianie ciała podczas słonecznej pogody oraz spożywania małej ilości ryb (uznanych za dietetyczne i bogate w kwasy omega produkty spożywcze), uważa się, że u osób z nadprogramowymi kilogramami zaburzony jest proces przekształcania witaminy w jej aktywną formę poprzez niższy poziom niezbędnych do tego enzymów.
W badaniach przeprowadzonych na osobach otyłych, które odchudzały się za pomocą ćwiczeń i odpowiednio dobranej diety, z których jedna grupa stosowała suplementowanie witaminy D określono, że to w tej właśnie grupie spadek masy ciała był nieco większy. W innym badaniu, gdzie osoby nie odchudzały się, ale otrzymywały preparaty witaminy D stwierdzono spadek ilości tkanki tłuszczowej, nawet jeśli waga pozostała taka sama. Może to sugerować, że tkanka tłuszczowa została w pewnym stopniu zredukowana, a masa mięśniowa mogła wzrosnąć.
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że u każdej osoby otyłej suplementującej witaminę D nastąpi pożądany spadek wagi, natomiast wiadomo, że prawidłowy poziom tej witaminy może ten proces wspomóc.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że występują u niego niedobory tego związku. W niemal każdym laboratorium można wykonać badanie oznaczające jego poziom, co da dokładniejszy obraz tego, jaką suplementację zastosować.
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.