jakie produkty zawierają selen

Jakie produkty zawierają selen?

,

jakie produkty zawierają selen

Selen jest jednym z tych składników pokarmowych, które występują w żywności w sporej ilości, co zdecydowanie ułatwia nam czerpanie go z pożywienia. Jest nam niezbędny w codziennej diecie m.in. dla usprawnienia pracy układu odpornościowego, metabolizmu hormonów tarczycy oraz walki ze stresem oksydacyjnym.

W jakich produktach znajdziemy selen?

Selen, podobnie jak inne składniki witaminowe i mineralne, najlepiej jest czerpać z żywności, ponieważ w tej formie są dla nas najbardziej dostępne i najlepiej wchłanialne. Warto przy tym pamiętać, że zawartość poszczególnych składników zależeć może od takich czynników jak klimat, w którym dojrzewają, jak również od nasycenia gleby i środowiska w dany składnik.

farmaceutka w aptece

Selen znajdziemy w szeroko dostępnych produktach:

  • owocach morza i rybach morskich: łososiu, tuńczyku czy halibucie
  • mięsie: wołowinie, wątróbce, białym drobiu
  • orzechach i nasionach, szczególnie nasionach słonecznika i orzechach brazylijskich, strączkach, pieczywie pełnoziarnistym
  • jajach i nabiale mlecznym.

Jak widać, selen jest jednym z tych składników mineralnych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego lub nasiennych. W warzywach tego minerału nie znajdziemy zbyt dużo, ale wegetarianie mogą sięgnąć m.in. po brokuły, cebulę i czosnek oraz białą kapustę.

Jak spożywać/przyjmować selen?

Selen dobrze łączy się z witaminą E, która również wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ponadto, łączenie selenu z jodem może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Selen też dobrze się wchłania, jeśli parowany jest z produktami białkowymi. Najlepiej przyjmować go w godzinach porannych.

Istnieje przekonanie, że połączenie selenu z cynkiem może zmniejszać wchłanialność jednego i drugiego związku. Jednak nie zawsze ma to miejsce. W sytuacji, gdy minerały czerpiemy przede wszystkim z diety, nie powinniśmy się tym martwić. Na wchłanialność obu składników wpływ może mieć również zawartość innych witamin i minerałów w składzie suplementów.