Jakie produkty zawierają selen?
Selen jest jednym z tych składników pokarmowych, które występują w żywności w sporej ilości, co zdecydowanie ułatwia nam czerpanie go z pożywienia. Jest nam niezbędny w codziennej diecie m.in. dla usprawnienia pracy układu odpornościowego, metabolizmu hormonów tarczycy oraz walki ze stresem oksydacyjnym.
W jakich produktach znajdziemy selen?
Selen, podobnie jak inne składniki witaminowe i mineralne, najlepiej jest czerpać z żywności, ponieważ w tej formie są dla nas najbardziej dostępne i najlepiej wchłanialne. Warto przy tym pamiętać, że zawartość poszczególnych składników zależeć może od takich czynników jak klimat, w którym dojrzewają, jak również od nasycenia gleby i środowiska w dany składnik.

Selen znajdziemy w szeroko dostępnych produktach:
- owocach morza i rybach morskich: łososiu, tuńczyku czy halibucie
- mięsie: wołowinie, wątróbce, białym drobiu
- orzechach i nasionach, szczególnie nasionach słonecznika i orzechach brazylijskich, strączkach, pieczywie pełnoziarnistym
- jajach i nabiale mlecznym.
Jak widać, selen jest jednym z tych składników mineralnych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego lub nasiennych. W warzywach tego minerału nie znajdziemy zbyt dużo, ale wegetarianie mogą sięgnąć m.in. po brokuły, cebulę i czosnek oraz białą kapustę.
Jak spożywać/przyjmować selen?
Selen dobrze łączy się z witaminą E, która również wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ponadto, łączenie selenu z jodem może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Selen też dobrze się wchłania, jeśli parowany jest z produktami białkowymi. Najlepiej przyjmować go w godzinach porannych.
Istnieje przekonanie, że połączenie selenu z cynkiem może zmniejszać wchłanialność jednego i drugiego związku. Jednak nie zawsze ma to miejsce. W sytuacji, gdy minerały czerpiemy przede wszystkim z diety, nie powinniśmy się tym martwić. Na wchłanialność obu składników wpływ może mieć również zawartość innych witamin i minerałów w składzie suplementów.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Piszę o zdrowiu, dietetyce i kosmetologii, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i badaniach naukowych. Nieustannie się dokształcam, by dzielić się z czytelnikami rzetelnymi i aktualnymi informacjami ze świata zdrowia i urody. Sądzę, że świadoma edukacja to klucz do lepszego samopoczucia i mądrych wyborów na co dzień.