Kiedy brać probiotyki przy antybiotyku?
Antybiotyki bezsprzecznie spowodowały przełom w medycynie i są wskazane podczas silnych infekcji bakteryjnych. Choć to mocna metafora, to zażycie antybiotyku jest dla naszego mikrobiomu niczym „Armagedon” – bo niszczy wszystkie bakterie na swojej drodze, również te mające wpływ na naszą odporność, trawienie, sen i masę ciała. Aby wesprzeć organizm, zaleca się stosowanie probiotyków, które między innymi odbudowują mikrobiotę i zapobiegają biegunkom, które mogą pojawić się po przyjęciu silnego leku.
Co to jest probiotyk
Według definicji WHO, probiotyki to produkty lub preparaty, które w swoim składzie posiadają ściśle określone żywe mikroorganizmy, które podawane we właściwych ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Możemy je znaleźć w artykułach spożywczych, na przykład fermentowanych produktach mlecznych, takich jak: kefiry, jogurty i maślanki, a także kiszonkach – ogórkach i kapuście. W aptekach są dostępne preparaty, które zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, na przykład: Lactobacillus i Bifidobacterium, a także drożdże Saccharomyces boulardii.
Jak działają probiotyki?
Probiotyki tworzą w obrębie przewodu pokarmowego barierę, która chroni organizm przed bakteriami wywołującymi choroby. Dodatkowo regulują pracę jelit, poprawią trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Do tego stymulują pracę układu odpornościowego i wytwarzają substancje, które eliminują lub hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Przywracają również równowagę mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii. Bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium wydzielają kwas, który utrudnia namnażanie się mikroorganizmom, które mogą wywoływać choroby.
Kiedy brać probiotyki – przed czy po antybiotyku?
Wiele osób zastanawia się, kiedy brać probiotyki przy antybiotyku? Należy zaznaczyć, że probiotyki zawierają szczepy dobrych bakterii i drożdży. Antybiotyk zaś, nie działa wybiórczo, tylko niszczy wszystkie bakterie – zarówno patogenne, jak i te korzystnie oddziałujące na organizm. Zaleca się, aby probiotyki przyjmować w odstępie jedno lub dwugodzinnym przed lub po zażyciu antybiotyku, dzięki temu nie zostaną zniszczone w jelitach dobre szczepy bakterii. Wyjątkiem od tej zasady są probiotyki zawierające drożdże Saccharomyces boulardii CNCM I-745, ponieważ większość antybiotyków nie oddziałuje na te organizmy, więc można je przyjmować wraz z lekiem.
Probiotyk przed czy po jedzeniu?
Przyjmowanie probiotyków na pusty żołądek może obniżyć skuteczność ich działania. Jest to spowodowane wysokim pH soków żołądkowych. Dlatego zaleca się, aby probiotyki zażywać podczas posiłku. Dobrze byłoby, aby w spożywanych w tym czasie produktach znajdowały się niewielkie ilości tłuszczu. Jeśli popijamy probiotyki, to wybierzmy do tego celu wodę w temperaturze pokojowej, a nie soki, herbatę, czy kawę.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.