Maltodextrin – INCI

, ,

maltodextrin inci

Polisacharyd (wielocukier), substancja czynna i bazowa. Produkowana ze skrobi, np. kukurydzianej, ziemniaczanej bądź pszennej. Skrobię poddaje się rozkładowi do cząsteczek cukru.

Uznawana za bezpieczną w kosmetykach, również dla kobiet w ciąży i dzieci. U większości ludzi nie wywołuje reakcji alergicznych bądź podrażnień. Wykazuje niski potencjał komedogenny, więc nie powinna zatykać porów. Jest odpowiednia do stosowania w produktach dla skóry wrażliwej.

farmaceutka w aptece

Polecane produkty

Maltodextrin w kosmetykach

Jako substancja bazowa służy stabilizowaniu konsystencji kosmetyków. Dzięki maltodekstrynie emulsja nie rozwarstwia się w czasie określonym przez producenta jako okres trwałości. Jako substancja aktywna pomaga wygładzić powierzchnię, na którą nakładany jest kosmetyk z jej dodatkiem, czyli skórę bądź włosy. Zapobiega utracie wilgoci, chociaż nie należy do grupy emolientów.

Jako że ma zdolności absorbcyjne, znajdujemy ją niekiedy w produktach sypkich, w których ma pochłaniać wilgoć z wody i tłuszczów, a także sebum (np. w suchych szamponach). W kosmetykach do pielęgnacji włosów może pełnić funkcję ułatwiającą rozczesywanie, dlatego bywa składnikiem tradycyjnych szamponów, odżywek oraz masek.

Maltodekstryna obecna jest kosmetykach pielęgnacyjnych, kolorowych oraz w produktach do higieny osobistej, np.:

Maltodekstryna w przemyśle spożywczym

Jest to częsty dodatek do produktów spożywczych. Służy stabilizowaniu i zagęszczaniu konsystencji, a także wykorzystywana jest jako substancja słodząca. Może pomagać w wiązaniu ze sobą różnych składników, przez co wzmacnia walory smakowe danego produktu.

Maltodekstryna jest delikatnie słodka. Z tego powodu bywa składnikiem mieszanek mlekozastępczych dla dzieci oraz zamiennikiem cukru czy tłuszczu w produktach typu „light”. Z uwagi na brak zawartości błonnika czy innych, korzystnych dla zdrowia, składników odżywczych, nie zaleca się spożywania nadmiernej ilości produktów z jej zawartością, ponieważ może ona dokładać się do diety bogatej w cukry proste. Ma wysoki indeks glikemiczny, a badaniom poddawany jest jej wpływ na mikroflorę jelitową.

W zależności od źródła pochodzenia, może zawierać gluten, dlatego osoby spożywające produkty z jej dodatkiem powinny zwrócić szczególną uwagę na oznaczenia opakowania.

Maltodekstryna w lekach

Maltodekstryna znalazła również zastosowanie w farmakologii i żywieniu medycznym. Maltodekstryna w proszku może być stosowana jako produkt szybko i efektycznie podnoszący poziom energii, a także w ramach dodatkowego żywienia osób z niedowagą bądź niedojadających. Może sprawdzać się u osób przewlekle chorych, które z powodu trudnego i obciążającego organizm leczenia tracą apetyt. Proszek dodawany jest do innych potraw, często pozbawiony jest słodkawego smaku, by nie zmieniał walorów innych produktów, np. zup czy sosów.

Maltodekstryna bywa również składnikiem otoczek tabletek oraz wykorzystywana jest do produkcji preparatów w saszetkach.