Myristic acid – INCI

,

myristic acid inci

Składnik aktywny, emolient tłusty. Tworzy na skórze warstwę okluzyjną, minimalizującą odparowanie wilgoci.

Nasycony kwas tłuszczowy długołańcuchowy, naturalnie występujący w maśle, tłuszczu mlecznym, oleju kokosowym i palmowym. Ma pochodzenie roślinne lub zwierzęce.

farmaceutka w aptece

Rzadko alergizuje, ale tak, jak w przypadku każdego składnika kosmetycznego – mogą występować od tego wyjątki.

Kwas mirystynowy w kosmetyce

Jedną z głównych funkcji kwasy mirystynowego jest zmniejszanie przejrzystości kosmetyków. Ponadto, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, która zapobiega odparowaniu wody z warstwy rogowej. Funkcja emolientu jest szczególnie przydatna osobom ze skórą przesuszoną, wrażliwą, odwodnioną, a także skłonną do atopii. Doskonale sprawdza się w produktach do pielęgnacji dłoni, które często narażone są na czynniki wysuszające naskórek, np. w kremie La Roche Posay Lipikar Xerand.

Znajdziemy go również w preparatach do skóry cienkiej i szczególnie wymagającej, np. :

Wykazuje również pewne działanie powierzchniowo-czynne (oczyszczające) i emulgujące, umożliwiając łączenie fazy wodnej i olejowej.

Nie ma przeciwwskazań do stosowania tego składnika przez kobiety w ciąży lub w kosmetykach dla dzieci w dopuszczalnych stężeniach. Może być komedogenny, zatem osoby z tendencją do trądziku, cerą przetłuszczającą się i skłonną do występowania niedoskonałości powinny stosować go ostrożnie.

Kwas mirystynowy – właściwości

Chociaż dieta nie powinna obfitować w nasycone kwasy tłuszczowe, ich obecność w umiarkowanej ilości jest zalecana w zróżnicowanej diecie. Istnieją jednak badania, w których u szczurów karmionych kwasem mirystynowym wzrastała ilość syntetyzowanego przez ich organizmy kwasu tłuszczowego nienasyconego DHA. Zatem chociaż nie jesteśmy w stanie sami produkować DHA w ilości potrzebnej nam na co dzień, kwas mirystynowy może stać się prekursorem w tym procesie.

Z drugiej strony, kwas mirystynowy może obniżać poziom dobrego cholesterolu HDL i podwyższać poziom cholesterolu LDL. Dlatego zaleca się takie komponowanie swojego jadłospisu, by kwasy nienasycone przeważały.