Polysorbate 60 – INCI

,

polysorbate 60 inci

Substancja bazowa umożliwiająca powstanie emulsji i pożądanej konsystencji. Ułatwia rozpuszczenie substancji typowo nierozpuszczalnych w wodzie, np. tłuszczów. Sam w sobie nie wykazuje działania stricte kosmetycznego czy terapeutycznego.

Syntetyczny, powstaje przez estryfikację sorbitolu oraz jego pochodnych z kwasem stearynowym, który może mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Następnie pozyskana formulacja poddawana jest łączeniu z tlenkiem etylenu.

farmaceutka w aptece

Uważany za bezpieczny w produktach kosmetycznych, jeśli stosowany jest w odpowiednim stężeniu. Często znajdziemy go w produktach do skóry wrażliwej, np. emulsji do ciała Emolium. Rzadko alergizuje, ale jak w przypadku każdego składnika kosmetycznego, może u niektórych wywoływać reakcje nadwrażliwości.

Wykazuje niską komedogenność – zastosowany w zalecanych stężeniach nie zatyka porów skóry, dlatego bywa dodawany do kosmetyków dla cery trądzikowej czy tłustej.

Polecane produkty

Polisorbat – zastosowanie w kosmetyce i farmacji

Jako emulgator umożliwia łączenie fazy wodnej z olejową, a funkcja stabilizująca zapobiega rozwarstwianiu powstałej konsystencji. Tym samym, pośrednio polisorbat 60 pozwala na zachowanie właściwości kosmetyków i wyrobów farmaceutycznych. Łatwiej się one rozsmarowują, a składniki aktywne są równomiernie rozmieszczone w całym produkcie.

Polysorbate 60 znajdziemy przede wszystkim w kosmetykach o kremowej konsystencji: balsamach, mleczkach, kremach i odżywkach lub maskach do włosów. Mogą się również pojawić w kosmetykach kolorowych, jak kremy BB czy podkłady pod makijaż – dzięki niemu kosmetyk zachowuje swoje właściwości i dobrze się rozprowadza.

Polysorbate 60 znajdziemy m.in. w

Co warto wiedzieć o polisorbacie 60?

Kwas stearynowy jest kwasem nasyconym – może być pozyskiwany ze źródeł roślinnych lub zwierzęcych. W zależności od jego pochodzenia, polisorbat 60 może być składnikiem odpowiednim dla wegan i osób korzystających z produktów cruelty free, bo sorbitol jest substancją roślinną. W przypadku gdy producent umieścił informację na opakowaniu, że jego produkt jest Vegan friendly, a w składzie znajduje się Polysorbate 60, mamy pewność, że został on wyprodukowany wyłącznie z roślinnych składników.

W niektórych kosmetykach i lekach znajdziemy składnik podobnie brzmiący – Polysorbate 80. Nie jest on jednak tym samym. Wersja 80 jest produkowana z kwasu oleinowego (nienasyconego), jest on bardziej płynny i oleisty, natomiast lepiej się nadaje do rozpuszczania olejków eterycznych. Częściej go spotkamy w produktach o konsystencji bardziej wodnej. Jest on również składnikiem leków iniekcyjnych, np. szczepionek przeciw HPV, rotawirusom czy grypie.

Polisorbat 60 znajdziemy także w przemyśle spożywczym. Pod nazwą E435 kryje się monostearynian polioksyetylenosorbitolu, którego zadaniem jest, podobnie jak w formulacjach kosmetycznych, zachowanie odpowiedniej konsystencji i niedopuszczanie do rozwarstwienia się fazy olejowej i wodnej. W bezpiecznym stężeniu jest on dopuszczony do użycia w żywności.

Polisorbat 60 – szkodliwość

Jest to szeroko stosowany składnik powszechnie uznawany za bezpieczny w odpowiednich stężeniach. Organizacje międzynarodowe odpowiedzialne za ich ustalanie nieustannie sprawdzają poszczególne substancje pod kątem ewentualnej szkodliwości i stąd zabronione jest przekraczanie przez producentów ilości składnika w kosmetykach lub żywności. W Unii Europejskiej te zalecenia są na tyle restrykcyjne, że jeśli producent zachowuje właściwy poziom ostrożności, jego produkty nie powinny zagrażać osobom ogólnie zdrowym.

Niektóre emulgatory, szczególnie te syntetyczne, mogą niekorzystnie wpływać na mikroflorę jelitową, ale nie ustalono do tej pory, jaką ilość należałoby spożyć, by taki był efekt. Na co dzień dieta większości z nas powinna być przecież zdrowa, zróżnicowana i pełna świeżych, nieprzetworzonych produktów. Dlatego nie chodzi koniecznie o to, by całkowicie unikać wszystkich produktów, które zawierają polisorbat 60 i inne emulgatory, a by pilnować, żebyby jadłospis zawierał przede wszystkim zdrowe składniki, a także by zachować odpowiednie ich proporcje.