Co to jest grypa typu A?

Grypa typu A to jedna z trzech głównych odmian wirusa grypy – obok typu B i C. Jednocześnie jest najgroźniejszą i najczęściej występującą formą grypy. Według ekspertów odpowiada za około 90% przypadków zachorowań w Polsce, zwłaszcza tych o ciężkim przebiegu. Wirus grypy A występuje w różnych podtypach:
- H1N1 – znany z pandemii tzw. „świńskiej grypy” (2009-2010),
- H3N2 – odpowiedzialny za wiele sezonowych zachorowań.
Grypa typu A – kiedy jest najwięcej przypadków?
Szczyt zachorowań przypada na jesień i zimę, ponieważ wirusy grypy A najlepiej rozprzestrzeniają się w niskich temperaturach i przy niskiej wilgotności powietrza. Jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Grypa typu A ma zdolność do wywoływania sezonowej grypy, jak i pandemii czy epidemii.
Grypa typu A – jakie są objawy?
Osoby zarażone wirusem grypy typu A zarażają już dzień przed pojawieniem się pierwszych symptomów.
Najczęstsze objawy grypy typu A:
- wysoka gorączka (utrzymuje się 2-4 dni),
- dreszcze, bóle mięśni i stawów,
- suchy, męczący kaszel (może trwać nawet do 2 tygodni),
- ból głowy i gardła,
- ogólne osłabienie i zmęczenie – często utrzymujące się nawet po ustąpieniu pozostałych objawów.
Objawy grypy typu A zwykle trwają od 3 do 7 dni. W przypadku osób z grup ryzyka choroba może mieć cięższy przebieg, dlatego nie należy jej lekceważyć. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.
Polecamy uwadze również nasz artykuł: Czym się różni grypa od przeziębienia?
Źródła:
„Grypa typu A – objawy, leczenie, ile trwa”, Receptomat, https://receptomat.pl/post/og/grypa-typu-a, dostęp dn. 03.11.2025 r.
K. Wieczorek- Szukała, „Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie”, Wylecz to, https://wylecz.to/uklad-oddechowy/grypa-typu-a, dostęp dn. 03.11.2025 r.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.







