Czy przeterminowane zioła szkodzą?
Pod nazwą zioła kryją się suszone liście, korzenie, kora, kłącza, kwiaty i wiele innych. Najczęściej nabywamy je w formie proszku, pokruszonych elementów lub w całości, jak na przykład kulki pieprzu. Bardzo istotny jest dobór odpowiednich opakowań, aby zabezpieczyć gotowy susz przed utratą cennych właściwości. Więcej na ten temat można przeczytać w naszym artykule jak przechowywać suszone zioła?
Data ważności ziół
Czas przydatności do spożycia ziół wynosi zwykle od 1 do 3 lat. Im stopień rozdrobnienia surowca jest większy, tym ten okres jest krótszy. Na opakowaniach producenci zwykle podają datę przydatności wraz ze sformułowaniem „Najlepiej spożyć przed”. Dotyczy ono minimalnej daty trwałości. Co w praktyce oznacza, że jeśli zioła były właściwie przechowywane, to do tej daty powinny zachować swoje właściwości. Używanie po tym czasie ziół nie jest szkodliwe dla zdrowia, ale należy mieć na uwadze, że będą one uboższe w olejki eteryczne i inne składniki prozdrowotne. Ich aromat również może częściowo zwietrzeć, a kolor wyblaknąć.
Podsumowanie
Reasumując, korzystanie z przeterminowanych ziół nie jest szkodliwe dla zdrowia pod warunkiem, że były one właściwie przechowywane. Sięgając po taki susz, zwróćmy uwagę na jego zapach, kolor i smak. W sytuacji, gdy nie mamy zastrzeżeń, możemy nadal korzystać z takich ziół. Należy też mieć na uwadze, że ich właściwości lecznicze są dużo uboższe w porównaniu z wcześniej zakupionymi ziołami.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.