Czy przy antybiotyku można brać witaminę C?
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może być pomocny podczas infekcji. Jej źródłem w naszej diecie mogą być: kiszonki, papryka, jarmuż, brokuły pietruszki, cytrusy, pigwa, acerola, dzika róża czy porzeczki. Inną możliwością dostarczenia jej naszemu organizmowi jest skorzystanie z aptecznych preparatów zawierających witaminę C. A co w sytuacji, gdy przyjmujemy antybiotyk? Można go łączyć z witaminą C? Po pierwsze należy zapytać lekarza, jaka dawka witaminy podczas leczenia będzie dla nas odpowiednia. Po drugie niektóre leki mogą wchodzić w interakcje z witaminą C i tu znów z pomocą przychodzi wiedza i doświadczenie naszego lekarza bądź farmaceuty. W znakomitej jednak większości przypadków witamina C nie wpływa na zażywany przez nas antybiotyk i jednocześnie wspiera nasz proces leczenia.


Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę także treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.