Jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej?

Grypa żołądkowa i „jelitówka” to potoczne określenia na wirusowe zapalenie przewodu pokarmowego. Nazwa jest nieco myląca, ponieważ choroba nie jest grypą, choć też jest wywołana przez wirusy. Pacjent zwykle przez kilka dni zmaga się z silnymi wymiotami, biegunką oraz osłabieniem.
Co pić po grypie żołądkowej?
Po ustąpieniu ostrych objawów najważniejsze jest uzupełnienie płynów i elektrolitów. W tym celu należy sięgać po:
- wodę mineralną niegazowaną (można ją delikatnie posolić)
- słabą czarną herbatę
- napary ziołowe, np. z rumianku lub mięty.
Pamiętajmy, aby pić często, ale małymi łyczkami, dzięki temu zmniejszymy ryzyko nudności.
Co jeść po grypie żołądkowej?
Pierwsze posiłki po chorobie powinny być lekkostrawne i najlepiej w półpłynnej formie, np.:
- kleik
- kasza manna
- rzadki kisiel.
Dania można urozmaicić lekkimi produktami o stałej konsystencji, np. wafle ryżowe czy sucharki. Potrawy powinny być małe objętościowo, ale podawane często, dzięki temu nie nadwyrężą układu pokarmowego.
Jak rozszerzać dietę po grypie żołądkowej?
Wraz z powrotem apetytu po „jelitówce”, do menu można wprowadzić:
- ugotowane warzywa
- purée ziemniaczane
- marchwiankę
- delikatny rosół
- krupnik na ryżu
- ugotowane mięso drobiowe czy rybę
- ugotowane i przetarte owoce.
Czego nie jeść po grypie żołądkowej?
W tym czasie należy unikać:
- smażonych i ciężkostrawnych potraw
- produktów bogatych w błonnik, np. płatków owsianych, pełnoziarnistego pieczywa itp.
- marynowanych lub wędzonych dań.
Jak wesprzeć regenerację po chorobie?
Po grypie żołądkowej pacjent zwykle jest osłabiony i zmęczony. W tym czasie poza dietą istotny jest odpoczynek i regeneracja. Śpijmy minimum 8 godzin w nocy. Wychodźmy na spacery na świeżym powietrzu, aby dotlenić organizm. Dodatkowo możemy rozważyć stosowanie suplementacji w postaci probiotyków, aby wesprzeć florę bakteryjną jelit.
Źródła:
D. Wolańska-Buzalska, „Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-w-przebiegu-grypy-zoladkowo-jelitowej/, dostęp dn. 17.11.2025 r.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.






