Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie?
Przepis na domowy syrop na przeziębienie
Składniki: 3 cytryny, 3 ząbki czosnku, miód do smaku
Przygotowanie: Cytrynę należy sparzyć i wycisnąć z niej sok w do wyparzonego słoika. Do całości wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód do smaku. Mieszamy dokładnie syrop, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie specyfik się przegryzie i będzie gotowy do stosowania.
Domowy syrop na przeziębienie – właściwości:
Taki syrop przygotowywały nasze babcie i mamy, warto wracać do sprawdzonych receptur. Jego działanie jest oparte na tradycji i właściwościach wykorzystywanych produktów:
- miód – zawiera enzymy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. W składzie miodu znajdują się też witaminy A, C i z grupy B, a także 21 istotnych dla organizmu człowieka pierwiastków. Miód łagodzi infekcje dróg oddechowych, do tego przyspiesza regeneracje i wspiera odporność organizmu. Może być pomocniczo stosowany podczas leczenia przeziębieniach i kaszlu
- cytryna – jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, który wspiera odporność i łagodzi istniejące już infekcje. Dzięki obecności rutyny zapobiega utracie witaminy C. Cytryna wspomaga oczyszczanie organizmu i działa bakteriobójczo. Jej spożywanie jest rekomendowane podczas przeziębienia i grypy.
- czosnek – zawiera witaminy A, B, B2 i C oraz składniki mineralne, między innymi: wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarkę, a także jod. Istotnym jego składnikiem jest olejek, w skład którego wchodzi bezwonna substancja, zawierająca siarkę – alliina. Wykazuje ona silne działanie bakteriobójcze, zbliżone do antybiotyku
Dawkowanie:
Zaleca się podawanie syropu 3 razy dziennie po 1 łyżce dla dorosłych, a dla dzieci po 1 łyżeczce.
W przypadku braku poprawy lub pogorszenia stanu zdrowia należy skonsultować się z lekarzem.
Przeciwskazania:
Jeśli na którykolwiek z produktów jesteśmy uczelni, to nie należy stosować tego syropu.
Domowa mikstura na odporność nie zastępuje wizyty u lekarza i zdrowego stylu życia. Pamiętajmy, aby w okresie jesienno-zimowym zjadać dużo owoców i warzyw, wysypiać się, a także regularnie uprawiać sport — to kluczowe elementy dla utrzymania dobrej odporności.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.