jak zrobić domowy syrop na przeziębienie

Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie?

,

jak zrobić domowy syrop na przeziębienie

Domowy syrop na przeziębienie może być dla nas ogromnym wsparciem w sezonie infekcyjnym. Do jego przygotowania wykorzystuje się produkty, które zwykle jesienią i zimą mamy w kuchni. Jego bazą jest miód, cytryna i czosnek, czyli artykuły o wysokich walorach leczniczych.

Przepis na domowy syrop na przeziębienie

Składniki: 3 cytryny, 3 ząbki czosnku, miód do smaku

farmaceutka w aptece

Przygotowanie: Cytrynę należy sparzyć i wycisnąć z niej sok w do wyparzonego słoika. Do całości wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód do smaku. Mieszamy dokładnie syrop, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie specyfik się przegryzie i będzie gotowy do stosowania.

Domowy syrop na przeziębienie – właściwości:

Taki syrop przygotowywały nasze babcie i mamy, warto wracać do sprawdzonych receptur. Jego działanie jest oparte na tradycji i właściwościach wykorzystywanych produktów:

  • miód – zawiera enzymy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. W składzie miodu znajdują się też witaminy A, C i z grupy B, a także 21 istotnych dla organizmu człowieka pierwiastków. Miód łagodzi infekcje dróg oddechowych, do tego przyspiesza regeneracje i wspiera odporność organizmu. Może być pomocniczo stosowany podczas leczenia przeziębieniach i kaszlu
  • cytryna – jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, który wspiera odporność i łagodzi istniejące już infekcje. Dzięki obecności rutyny zapobiega utracie witaminy C. Cytryna wspomaga oczyszczanie organizmu i działa bakteriobójczo. Jej spożywanie jest rekomendowane podczas przeziębienia i grypy.
  • czosnek – zawiera witaminy A, B, B2 i C oraz składniki mineralne, między innymi: wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarkę, a także jod. Istotnym jego składnikiem jest olejek, w skład którego wchodzi bezwonna substancja, zawierająca siarkę – alliina. Wykazuje ona silne działanie bakteriobójcze, zbliżone do antybiotyku

Dawkowanie:

Zaleca się podawanie syropu 3 razy dziennie po 1 łyżce dla dorosłych, a dla dzieci po 1 łyżeczce.

W przypadku braku poprawy lub pogorszenia stanu zdrowia należy skonsultować się z lekarzem.

Przeciwskazania:

Jeśli na którykolwiek z produktów jesteśmy uczelni, to nie należy stosować tego syropu.

Domowa mikstura na odporność nie zastępuje wizyty u lekarza i zdrowego stylu życia. Pamiętajmy, aby w okresie jesienno-zimowym zjadać dużo owoców i warzyw, wysypiać się, a także regularnie uprawiać sport — to kluczowe elementy dla utrzymania dobrej odporności.

 

Polecane produkty