Cebula zwyczajna – właściwości lecznicze

, , , , ,

cebula zwyczajna właściwości lecznicze

Cebula jest znana od tysięcy lat. Nasze babcie przygotowywały z niej specyfiki na wzmocnienie odporności, a współczesna medycyna sięga po jej ekstrakty do produkcji leków na przeziębienie i blizny. Kiedy najlepiej zbierać cebulę oraz jak ją przechowywać? I najważniejsze – na co konkretnie pomaga cebula?

Kto z nas nie zna smaku syropu z cebuli? Cebula wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, dlatego warto regularnie dodawać ją do potraw, a podczas infekcji sięgać po jej sok. Trzeba jednak pamiętać, że świeży sok z cebuli może podrażniać żołądek, dlatego osoby z problemami gastrycznymi powinny stosować go ostrożnie.

farmaceutka w aptece

Ciekawostka dla osób dbających o linię: jedna średnia cebula dostarcza zaledwie około 44 kalorii!

Co jeszcze warto wiedzieć o cebuli? Odpowiedź znajduje się w dalszej części artykułu.

Cebula zwyczajna – gdzie rośnie?

Mateusz Senderski w książce „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” podaje, że pierwsze wzmianki o cebuli pochodzą sprzed około 3000 lat p.n.e. Autor przypuszcza, że roślina wywodzi się z Persji, skąd rozprzestrzeniła się na inne regiony świata. Obecnie cebula jest uprawiana na całym świecie, również w Polsce. Roślina najlepiej rośnie na żyznych, próchniczych glebach i preferuje słoneczne stanowiska.

Opis cebuli

Allium cepa L. to łacińska nazwa cebuli. Co ciekawe, roślina należy do rodziny czosnkowatych. Z uwagi na swoje właściwości znajduje szereg zastosowań w medycynie naturalnej oraz w kulinariach. Jak wygląda cebula zwyczajna?

    • dwuletnia lub wieloletnia roślina wytwarza płytko pod ziemią pojedynczą cebulę, czyli organ spichrzowy;
    • w pierwszym roku wytwarza rurkowate liście, które zwykle mają średnicę 1 centymetra – popularnie nazywane są szczypiorem lub szczypiorkiem;
    • w drugim roku z podziemnej cebuli wyrastają również liście oraz nadziemny pęd kwiatowy, który osiąga około 60-120 centymetrów wysokości. Jest zwieńczony kulistym baldachem, który składa się z drobnych białych kwiatków;
    • roślina kwitnie od maja do lipca, jej owocem są trójkanciaste czarne i spłaszczone nasiona;
    • charakterystyczny dla całej rośliny jest ostry zapach i smak.

Polecane produkty

Kiedy zbierać cebulę?

Surowcem zielarskim jest cebula oraz jej łupiny. Roślinę zbiera się w momencie pełnej dojrzałości, czyli wtedy, gdy szczypior zaczyna się stopniowo załamywać i usychać — proces ten zwykle rozpoczyna się już w lipcu. Chwytamy wtedy za szczypior i cebule wyrywamy z ziemi, a następnie układamy ją w ciepłym, przewiewnym miejscu do wysuszenia.

Wysuszone warzywa najlepiej przechowywać w przewiewnych, zacienionych miejscach — idealnie sprawdzi się do tego spiżarnia. Warto pamiętać, że zgodnie z zaleceniami specjalistów z zakresu technologii żywienia, nie należy przechowywać cebuli w bezpośrednim sąsiedztwie ziemniaków, ponieważ mogą zacząć kiełkować.

Cebula – składniki odżywcze i aktywne

Cebula jest bogata w związki siarkowe. Podczas jej krojenia ulatnia się allicyna, która działa drażniąco na nasze oczy i drogi oddechowe. W roślinie obecne są flawonoidy, w tym kwercetyna, kemferol i antocyjany. Należy również wspomnieć o związkach śluzowych oraz sterolach, choć ich ilości są znacznie mniejsze w porównaniu do dominujących substancji siarkowych i flawonoidów.

Z witamin warto wymienić: C, z grupy B, E oraz K. Do tego związki mineralne, takie jak potas, mangan, fosfor, magnez i wapń. Wyciąg z cebuli wykazuje działanie przeciwbakteryjne i jest stosowany pomocniczo między innymi podczas leczenia kataru. Ekstrakt ten stanowi także jeden ze składników kremów na blizny, takich jak Cepan, który dodatkowo zawiera również heparynę i alantoinę, wspierające proces regeneracji skóry.

Cebula zwyczajna – na co pomaga?

Allium cepa L. wykazuje silne działanie bakteriobójcze oraz wspiera organizm na wielu innych płaszczyznach. Może pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawiać trawienie oraz pozytywnie wpływać na przemianę materii. Spożywanie cebuli pobudza apetyt i pracę jelit, co czyni ją cennym elementem codziennej diety.

Warto również wspomnieć o jej właściwościach wykrztuśnych — cebula może stanowić naturalne wsparcie w czasie infekcji dróg oddechowych. Osoby zainteresowane domowymi sposobami na odporność zapraszamy do lektury naszego artykułu: Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?

To niezwykłe warzywo działa także przeciwzakrzepowo, przeciwpasożytniczo i moczopędnie, wspierając prawidłową pracę układu immunologicznego. Dodatkowo cebula jest doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.

Allium cepa – cebula i jej zastosowanie

allium cepa cebula

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw, znane zarówno ze swoich właściwości zdrowotnych, jak i kulinarnych zastosowań.

Cebula w lecznictwie

W medycynie sok i ekstrakt z cebuli wykorzystywane są wewnętrznie między innymi w leczeniu grypy, przeziębienia oraz kaszlu. Cebula może także wspomagać organizm w przypadku awitaminozy.

Zewnętrznie sok z cebuli stosuje się między innymi w terapii brodawek i czyraków, odmrożeń, a także jako środek łagodzący ból po ukąszeniu przez osę.

Cebula w kuchni

W kuchni cebula najczęściej wykorzystywana jest na świeżo – jako dodatek do sałatek, gulaszu, leczo i duszonych mięs. Wygodnym rozwiązaniem jest też suszona lub liofilizowana cebula. We Francji bardzo popularna jest zupa cebulowa, której bazą są znaczące ilości wspomnianego warzywa, a dodatki stanowią grzanki i ser.

Cebula – przeciwwskazania

Specjaliści zalecają, aby osoby zmagające się z chorobą nerek, wątroby, żołądka i serca ograniczyły ilość cebuli w swojej diecie.
Przekrojona cebula szybko się psuje na skutek rozwoju bakterii, dlatego przechowujmy ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – przez maksymalnie 2 dni

 

Tekst ma charakter informacyjny i nie zastępuje konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem.

 

Źródła:

„Cebula cebuli nierówna”, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, https://www.sodr.pl/informacje-branzowe/index/Cebula-cebuli-nierowna/idn:1470, dostęp dn. 28.04.2025 r.

J. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, „Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody”, Wydaw. Publicat S.A., 2013 r., str. 49

M. Durbas, „Cebula – najważniejsze informacje”, Vitapedia, https://vitapedia.pl/cebula, dostęp dn. 28.04.2025 r.

M. E. Senderski, „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”, Wydaw. Mateusz E. Senderski, Wydanie III, Podkowa Leśna 2017 r., str. 229-231