Stokrotka pospolita właściwości lecznicze
Stokrotka pospolita – opis
Łacińska nazwa stokrotki pospolitej to Bellis perennis. Roślina należy do astrowatych, określa się ją mianem stokrotki polnej, łąkowej czy gęsie pępki.

- wieloletnia roślina z płaską różyczką odziomkowych liści;
- bezlistna łodyga osiąga do 15 centymetrów wysokości, zakończona jest pojedynczym koszyczkiem kwiatowym;
- zewnętrzne kwiaty są języczkowate i przybierają barwę białą lub czerwoną, natomiast wewnętrzne kwiaty są żółte i rurkowate
- owocem jest drobna niełupka;
- jej liście mają łopatkowy kształt i ząbkowane brzegi.
Gdzie rosną stokrotki polne?
Omawiana roślina dziko występuje w całej Europie. W naszym kraju najczęściej stokrotki można zobaczyć na łąkach i pastwiskach, a także przy drogach oraz w rowach. Zdarza się też, że rośnie jako chwast na trawnikach. Z uwagi na jej walory estetyczne często jest też uprawiana w przydomowych ogródkach. Do tego celu wykorzystuje się nasiona stokrotki pospolitej wielkokwiatowej.
Stokrotka pospolita – zbiór i suszenie
Roślina kwitnie od wczesnej wiosny do jesieni. Najczęściej wykorzystuje się koszyczki kwiatowe, choć w niektórych przepisach stosuje się również świeże ziele. Kwiaty zbieramy od kwietnia do września, poprzez delikatne uszczyknięcie. Zerwane kwiaty rozkładamy pojedynczą warstwą i suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z suszarni lub uchylonego piekarnika ustawionego na 40 stopni Celsjusza. Prawidłowo wysuszone kwiaty powinny zachować naturalną barwę. Gotowy susz zalecamy włożyć do szklanych lub ceramicznych pojemników i szczelnie zamknąć. Pojemniki przechowujmy w ciemnej szafce, tak, aby światło słoneczne nie oddziaływało na susz.
Stokrotka łąkowa – substancje aktywne
Do podstawowych substancji czynnych stokrotki zaliczamy saponiny, garbniki, związki śluzowe, flawonoidy i antocyjany. Dodatkowo zawiera również sole mineralne, kwasy organiczne oraz olejki eteryczne.
Stokrotka pospolita właściwości
Stokrotka wykazuje szereg właściwości, wśród których można wymienić:
- wykrztuśne
- ściągające, tonizujące i przeciwzapalne, dzięki czemu może być używana do produkcji kosmetyków do twarzy;
- moczopędne.
Może wspierać procesy trawienne i pośrednio funkcjonowanie wątroby, szczególnie przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
Stokrotka pospolita – zastosowanie
W lecznictwie ludowym kwiaty stokrotki były wykorzystywane do leczenia infekcji dróg oddechowych oraz jako środek wykrztuśny. Aktualnie surowiec stanowi składnik wielu mieszanek zielarskich oraz preparatów. Poniżej szerzej omówiliśmy zastosowanie stokrotki.
W medycynie
Surowiec jakim jest stokrotka może być wykorzystywany na dwa sposoby:
- wewnętrznie – jako naturalny diuretyk oraz podczas zaburzeń trawienia, nieżytu żołądka i jelit, a także w przypadku schorzeń wątroby.
- zewnętrznie – podczas terapii schorzeń skóry, drobnych ran i obrzęków.
W kosmetyce
Stokrotka dzięki swoim właściwościom tonizującym może być wykorzystywana do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry trądzikowej. Znajduje też swoje zastosowanie podczas zabiegów regenerujących skórę.
W kuchni
Młode liście i kwiaty stokrotki są jadalne i można dodawać je do sałatek lub jako element dekoracyjny dań oraz deserów.
Napar ze stokrotki – przepis
Mateusz Emanuel Senderski w swojej książce „Prawie wszystko o ziołach” podaje przepis na napar z kwiatów stokrotki. Poleca go jako środek wykrztuśny podczas przeziębienia i kaszlu, a także podczas zapalenia jelit oraz biegunki. Zalecamy przed rozpoczęciem domowej kuracji ziołami zasięgnąć opinii lekarza.
Składniki:
- 1 łyżka kwiatów stokrotki
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Do szklanki wsypujemy kwiaty stokrotki i zalewamy je wrzątkiem. Całość przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przecedzamy napój. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki.
Stokrotka pospolita – ciekawostki
W medycynie ludowej stokrotka była powszechnie stosowana na siniaki. Ta popularna roślina ma aż 15 gatunków. Stokrotka rośnie naturalnie w Europie, a także w niektórych regionach Azji Mniejszej i Afryki Północnej. Została również zawleczona do innych części świata. Kwiaty stokrotki ustawiają się w kierunku słońca, a zamykają wieczorem lub w pochmurne dni – zjawisko to nazywa się heliotropizmem.
Tekst ma charakter informacyjny i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.
Źródła:
J. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, „Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody”, Wydaw. Publicat S.A., 2013 r., str. 164
M. E. Senderski, „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”, Wydaw. Mateusz E. Senderski, Wydanie III, Podkowa Leśna 2017 r., str. 578-579

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.