stokrotka pospolita właściwości lecznicze

Niepozorna stokrotka to nie tylko piękny, polny kwiat. W medycynie ludowej stosowano ją jako środek wykrztuśny i moczopędny. Jakie jeszcze właściwości kryją jej delikatne płatki? Kiedy najlepiej ją zbierać i jak przygotować leczniczy napar?

Stokrotka pospolita – opis

Łacińska nazwa stokrotki pospolitej to Bellis perennis. Roślina należy do astrowatych, określa się ją mianem stokrotki polnej, łąkowej czy gęsie pępki.

farmaceutka w aptece
  • wieloletnia roślina z płaską różyczką odziomkowych liści;
  • bezlistna łodyga osiąga do 15 centymetrów wysokości, zakończona jest pojedynczym koszyczkiem kwiatowym;
  • zewnętrzne kwiaty są języczkowate i przybierają barwę białą lub czerwoną, natomiast wewnętrzne kwiaty są żółte i rurkowate
  • owocem jest drobna niełupka;
  • jej liście mają łopatkowy kształt i ząbkowane brzegi.

 

Gdzie rosną stokrotki polne?

Omawiana roślina dziko występuje w całej Europie. W naszym kraju najczęściej stokrotki można zobaczyć na łąkach i pastwiskach, a także przy drogach oraz w rowach. Zdarza się też, że rośnie jako chwast na trawnikach. Z uwagi na jej walory estetyczne często jest też uprawiana w przydomowych ogródkach. Do tego celu wykorzystuje się nasiona stokrotki pospolitej wielkokwiatowej.

Stokrotka pospolita – zbiór i suszenie

Roślina kwitnie od wczesnej wiosny do jesieni. Najczęściej wykorzystuje się koszyczki kwiatowe, choć w niektórych przepisach stosuje się również świeże ziele. Kwiaty zbieramy od kwietnia do września, poprzez delikatne uszczyknięcie. Zerwane kwiaty rozkładamy pojedynczą warstwą i suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu. Innym rozwiązaniem jest skorzystanie z suszarni lub uchylonego piekarnika ustawionego na 40 stopni Celsjusza. Prawidłowo wysuszone kwiaty powinny zachować naturalną barwę. Gotowy susz zalecamy włożyć do szklanych lub ceramicznych pojemników i szczelnie zamknąć. Pojemniki przechowujmy w ciemnej szafce, tak, aby światło słoneczne nie oddziaływało na susz.

Polecane produkty

Stokrotka łąkowa – substancje aktywne

Do podstawowych substancji czynnych stokrotki zaliczamy saponiny, garbniki, związki śluzowe, flawonoidy i antocyjany. Dodatkowo zawiera również sole mineralne, kwasy organiczne oraz olejki eteryczne.

Stokrotka pospolita właściwości

Stokrotka wykazuje szereg właściwości, wśród których można wymienić:

  • wykrztuśne
  • ściągające, tonizujące i przeciwzapalne, dzięki czemu może być używana do produkcji kosmetyków do twarzy;
  • moczopędne.

Może wspierać procesy trawienne i pośrednio funkcjonowanie wątroby, szczególnie przy stanach zapalnych żołądka i jelit.

Stokrotka pospolita – zastosowanie

W lecznictwie ludowym kwiaty stokrotki były wykorzystywane do leczenia infekcji dróg oddechowych oraz jako środek wykrztuśny. Aktualnie surowiec stanowi składnik wielu mieszanek zielarskich oraz preparatów. Poniżej szerzej omówiliśmy zastosowanie stokrotki.

W medycynie

Surowiec jakim jest stokrotka może być wykorzystywany na dwa sposoby:

  • wewnętrznie – jako naturalny diuretyk oraz podczas zaburzeń trawienia, nieżytu żołądka i jelit, a także w przypadku schorzeń wątroby.
  • zewnętrznie – podczas terapii schorzeń skóry, drobnych ran i obrzęków.

W kosmetyce

Stokrotka dzięki swoim właściwościom tonizującym może być wykorzystywana do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry trądzikowej. Znajduje też swoje zastosowanie podczas zabiegów regenerujących skórę.

W kuchni

Młode liście i kwiaty stokrotki są jadalne i można dodawać je do sałatek lub jako element dekoracyjny dań oraz deserów.

Napar ze stokrotki – przepis

napar ze stokrotki przepis

Mateusz Emanuel Senderski w swojej książce „Prawie wszystko o ziołach” podaje przepis na napar z kwiatów stokrotki. Poleca go jako środek wykrztuśny podczas przeziębienia i kaszlu, a także podczas zapalenia jelit oraz biegunki. Zalecamy przed rozpoczęciem domowej kuracji ziołami zasięgnąć opinii lekarza.

Składniki:

  • 1 łyżka kwiatów stokrotki
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Do szklanki wsypujemy kwiaty stokrotki i zalewamy je wrzątkiem. Całość przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przecedzamy napój. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki.

Stokrotka pospolita – ciekawostki

W medycynie ludowej stokrotka była powszechnie stosowana na siniaki. Ta popularna roślina ma aż 15 gatunków. Stokrotka rośnie naturalnie w Europie, a także w niektórych regionach Azji Mniejszej i Afryki Północnej. Została również zawleczona do innych części świata. Kwiaty stokrotki ustawiają się w kierunku słońca, a zamykają wieczorem lub w pochmurne dni – zjawisko to nazywa się heliotropizmem.

Tekst ma charakter informacyjny i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Źródła:

J. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, „Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody”, Wydaw. Publicat S.A., 2013 r., str. 164

M. E. Senderski, „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”, Wydaw. Mateusz E. Senderski, Wydanie III, Podkowa Leśna 2017 r., str. 578-579