Czy airfryer jest zdrowy?
Co to jest airfryer?
Nazywany beztłuszczową frytkownicą to urządzenie przypominające mały piekarnik z termoobiegiem, grzałką górną i wentylatorem umożliwiającym swobodny przepływ gorącego powietrza. To powietrze krąży wokół jedzenia, poddając je obróbce termicznej i efektowi Maillarda (wysuszanie i złocenie, a potem brązowienie powierzchni). Produkty z nim przygotowywane są często chrupkie i soczyste, jednak nie wymaga on stosowania dużej ilości tłuszczu. Zazwyczaj polecane są spraye z olejem roślinnym, np. rzepakowym. Pomimo swojej nazwy (fry – smażenie) jedzenie się w nim nie smaży, a piecze konwekcyjnie.

Airfryer jest coraz częstszym wyborem, ponieważ nie zajmuje tyle miejsca, co piekarnik, a niektóre z nich umożliwiają nawet pieczenie chleba lub ciasta. Nie wymaga zabudowy meblowej, co więcej – jako urządzenie przenośne możemy je ze sobą zabrać na wakacje.
Do plusów airfryera należy:
- krótki czas przygotowywania potraw w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem
- zdecydowanie mniejsza ilość tłuszczu użytego do gotowania w porównaniu z patelnią
- prostota użycia i czyszczenia.
Minusami tego urządzenia są:
- ograniczona pojemność, bo przeładowanie szuflady jedzeniem ogranicza uzyskanie efektu chrupkości
- pomimo pewnych podobieństw, nie uzyskujemy w nim identycznego efektu smażenia w głębokim tłuszczu
- niektóre modele są dość głośne, co nie każdemu może przypaść do gustu.
Dieta z airfryer a odchudzanie
Szczególną popularność zyskał sobie airfryer wśród osób dbających o sylwetkę i się odchudzających. Czy słusznie?
Wiadomo na pewno, że mniej tłuszczu, szczególnie nasyconego, oznacza najczęściej mniej kalorii. W tym sensie airfryer sprawdza się znakomicie. Ponadto najczęściej jest to tłuszcz nienasycony, którego w naszej diecie nie powinno zabraknąć. Airfryer doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej, co oznacza, że odpowiednio skomponowane posiłki pozbawione są kalorii pochodzących bezpośrednio z mięsa.
Istnieją jednak pewne zagrożenia w kontekście odchudzania z tym urządzeniem. Przede wszystkim łatwo ulec złudzeniu, że wszystko, co wyciągniemy z airfryera będzie zawsze zdrowe i bezkaloryczne. Dlatego, by nie wpaść w pułapkę objadania się, zalecana jest kontrola porcji, by kalorii faktycznie było mniej. Nie musimy ich również uzupełniać ciężkimi, tłustymi sosami, ale sięgnąć po nowe przepisy na bazie chociażby jogurtu naturalnego.
Używając mrożonek pamiętajmy, by wybierać te, które zawierają wyłącznie naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Dzięki temu zachowamy odżywcze właściwości dania.
Warto również różnicować sposób przygotowywania różnych potraw, by zapewnić swojemu organizmowi różnorodność tekstur i smaków. Nie wszystko na diecie musi być pieczone w airfryerze, by utrzymać deficyt kaloryczny.
Co można przygotować w airfryer?
To urządzenie sprawdzi się u kogoś, kto poszukuje powtarzalnych rezultatów, prostych rozwiązań, ale jednocześnie lubi eksperymentować ze zdrową kuchnią. Jak najbardziej nadaje się do codziennego przygotowywania dań, a jego opanowanie wymaga po prostu nabrania nieco praktyki.
Pieczone warzywa z airfryer
Warzywa pieczone w airfryerze zachowują swój niepowtarzalny smak, lecz sposób pieczenia nadaje im nieco dymnego aromatu, który tak dobrze znamy z letniego grilla. W airfryerze możemy piec praktycznie każde warzywo, jednak najwięcej chrupkości zachowają te o zwartej strukturze, np. brokuły, kalafior czy warzywa korzeniowe. Może to być odpowiedni sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do swojego jadłospisu, szczególnie przez osoby, które nie gustują w daniach gotowanych w wodzie.
Ponadto, te jarzyny, które tradycyjnie kładziemy na grilla lub przygotowujemy w piekarniku, a także jesienne warzywa świetnie sprawią się w tym urządzeniu. Takim przykładem jest chociażby papryka, która smakować będzie nie tylko samodzielnie, ale również jako główny składnik past.
Pieczone w airfryerze warzywa mogą posłużyć do sałatek lub zup, jeśli je zblendujemy z wybranym bulionem.
Pasta z pieczonej papryki z airfryera
3 sporej wielkości czerwone papryki bez gniazd, pokrojone solimy i spryskujemy olejem. Pieczemy w airfryerze przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia otwieramy i wstrząsamy, by ciepło równomiernie się rozprowadzało.
Po upieczeniu paprykę wraz z sokiem umieszczamy w blenderze, dodajemy ulubione pestki i/lub orzechy w takiej ilości, jaka nam najbardziej odpowiada. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku zależnie od naszych preferencji, słodką wędzoną paprykę, opcjonalnie również ostrą wędzoną, ulubione zioła i przyprawy. W sklepach możemy kupić chociażby mieszanki do hummusu bez niezdrowych dodatków, co sprawdzi się w tym przypadku znakomicie. Jeśli nie mamy dostępu do takich mieszanek, może to być kumin, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, kolendra, lubczyk – co tylko chcemy. Wszystko blendujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Możemy pod koniec dodać nieco oleju bądź oliwy, jeśli pasta wydaje nam się zbyt gęsta, sprawdzi się też odrobina soku z limonki.
Pasta świetnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do mięs i warzyw oraz frytek.
Taką pastę możemy również przygotować z bakłażana lub z cukinii, dyni, kalafiora bądź batata. Tak naprawdę ogranicza nas wyłącznie nasza wyobraźnia.
Ziemniaki i frytki domowe z airfryer
W tym urządzeniu jak najbardziej można przygotowywać frytki kupione w sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić do niego tradycyjne ziemniaki. Warto jednak pamiętać o kilku czynnikach, dzięki którym uzyskamy idealną konsystencję – będą chrupkie na zewnątrz, a miękkie w środku.
Ziemniaki, niezależnie od odmiany, warto przed upieczeniem pozbawić skrobi. Zrobimy to łatwo poprzez płukanie obranych i pokrojonych warzyw w zimnej wodzie. Ziemniaki bardziej mączyste mogą wymagać więcej moczenia niż inne, ale warto poświęcić temu dodatkowych piętnaście minut. Obrane i pokrojone ziemniaki zatapiamy w zimnej wodzie na dwie minuty i kiedy widzimy, że woda staje się coraz bardziej mętna, wodę wymieniamy. Czynność powtarzamy, aż woda będzie niemal całkiem klarowna.
Następnie ziemniaki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i krótko gotujemy – do momentu aż widelec będziemy mogli w niego wbić, ale z pewnym oporem. Chodzi o to, by ich nie rozgotować.
Ugotowane ziemniaki delikatnie wykładamy na ręcznik papierowy, by odparowały, następnie skrapianym wybranym przez siebie olejem lub oliwą i posypujemy ulubionymi ziołami bądź przyprawami. Wcześniej obgotowanym ziemniakom wystarczy nawet 10 minut pieczenia w airfryerze w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia warto otworzyć szufladę i delikatnie wstrząsnąć zawartością. W razie potrzeby można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.
Mięso z airfryer
Mięso z airfryera może być ciekawym sposobem na dostarczenie sobie pełnowartościowego białka w niskotłuszczowej formie. Chociaż urządzenie to zasłynęło przede wszystkim dzięki skrzydełkom i pałkom, jest ono pod tym względem dużo bardziej uniwersalne.
We frytkownicy beztłuszczowej możemy z powodzeniem przygotować rybę. Najlepiej by były to filety o zwartej strukturze, takie jak łosoś czy dorsz. Rybę kładzie się w szufladzie lub w formie (w wersji „piekarnikowej”) skórą do dołu, odrobinę kropi oliwą i ulubionymi przyprawami lub tylko soli. Piecze się ją w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut, sprawdzając pod koniec gotowania, czy jest już gotowa.
Skrzydełka z airfryera to wyjątkowo prosta i smaczna propozycja dla osób gustujących w drobiu. Pozwala na absolutną dowolność w wyborze przypraw i ziół, jednocześnie umożliwiając uzyskanie soczystego i smacznego dania. Po osuszeniu mięsa wystarczy posypać je przyprawami i lekko spryskać olejem, a następnie piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Dodanie odrobiny proszku do pieczenia do soli umożliwi uzyskanie jeszcze bardziej chrupiącej skórki.
Jeżeli wolimy spożywać nieco lżejsze mięsa, takie jak pierś z kurczaka, airfryer jak najbardziej i w tym przypadku się sprawdzi. Pierś należy najpierw moczyć w solance przez ok. godzinę, następnie osuszyć, spryskać olejem i przyprawami. Przy grubości do 3 centymetrów zaleca się pieczenie w 180 stopniach przez ok. 15 minut, a następnie odstawienie do odpoczynku na 5 minut, by wewnątrz temperatura się wyrównała.
Wskazówki: jeżeli już na samym początku na mięso położymy słodką marynatę, może się ona za mocno przypiec, więc lepiej, by pojawiła się na powierzchni pod koniec. Dotyczy to np. sosów barbecue, miodowych, itd.
Solankę samodzielnie przygotujemy z litra wody, łyżki soli i ewentualnie łyżeczki cukru.
Do urządzenia zazwyczaj dołączone są książeczki z przepisami na start. Warto jednak samodzielnie eksperymentować, by sprawdzić w domu, jaki czas i temperatura gotowania najlepiej się sprawdza.
Airfryer – czy jest zdrowy?
Na uwagę jednak zasługuje fakt, że w produktach skrobiowych poddawanych pieczeniu i smażeniu może gromadzić się akrylamid. Powstaje on na skutek styczności L-asparaginy, cukrów prostych i skrobi z wysoką temperaturą, skutkującą brązowieniem. Im bardziej brązowieją nasze ziemniaki, tym więcej go jest.
Dlatego szczególnie ziemniaki i inne produkty skrobiowe zaleca się moczyć przed pieczeniem – wymywa się w ten sposób część skrobi oraz zwiększa wilgotność produktu na powierzchni, dzięki czemu ziemniak nie przypieka się, a złoci.
W badaniach ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu mają znacząco mniej akrylamidu niż pieczone w airfryerze, a te z piekarnika plasują się na drugim miejscu. Czy to oznacza, że airfryer nie jest zdrowy albo należy zrezygnować z pieczenia powietrzem na rzecz głębokiego tłuszczu? Absolutnie nie. Jednym z głównych powodów takiego stanu rzeczy jest fakt, że gorące powietrze po prostu zwiększa potencjał brązowienia powierzchni produktu spożywczego, w tym przypadku ziemniaka. Można jednak temu zaradzić, podczas gdy głębokie smażenie uznawane jest za najgorszy sposób obróbki termicznej czegokolwiek. Gotowanie z airfryerem jest zdecydowanie pomocne w dbaniu o prawidłowy poziom cholesterolu.
Czy airfryer jest przydatny?
Airfryer może być bardzo przydatny, szczególnie osobom chcącym dbać o zróżnicowaną dietę bogatą w pełnowartościowe produkty spożywcze przygotowywane w sposób nieopiewający w niezdrowe tłuszcze. Przyda się osobom, które nie mogą sobie lokalowo pozwolić na posiadanie pełnowymiarowego piekarnika oraz takim, które lubią eksperymentować w kuchni.
Airfryer może też być środkiem do rozpoczęcia swojej przygody z gotowaniem, kiedy jesteśmy gotowi zrezygnować z kupnych, gotowych dań lub chcemy się nieco bardziej usamodzielnić w tej materii. Nie wymaga on dużych zdolności na początek, a w Internecie roi się obecnie od przepisów na zdrowe i pyszne dania.
Przygotowując się do kupna airfryera warto pamiętać o kilku istotnych czynnikach. Airfryer ma ograniczoną pojemność. Zastanówmy się przed kupnem, jaka wielkość urządzenia jest nam rzeczywiście potrzebna. Te mniejsze, 2-3 litrowe, sprawdzą się przy samodzielnym mieszkaniu, ale jeśli planujemy dużo gotować dla większej liczby domowników – lepiej zainwestować w większy.
Typ urządzenia też ma znaczenie. Ten piekarnikowy wymagać może większego nakładu pracy przy sprzątaniu, ale też będziemy w stanie w nim upiec pieczywo, ciasto, a nawet całego kurczaka. Typ szufladkowy jest mało absorbujący, ale też nieco nas ogranicza w typie dań, które możemy przygotować.
Airfryera nie należy wypełniać „pod korek” podczas pieczenia, ponieważ potrawy nie ugotują się równomiernie oraz nie uzyskają pożądanej konsystencji.

Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.