Miód manuka – właściwości i zastosowanie
Miód manuka – co to jest?
Nie ma naturalnych miodów pochodzących w 100% z jednej rośliny, ale istnieją typy odmianowe, to jest z przewagą jednego typu i miód manuka właśnie do tej grupy należy. Pszczoły produkują go z kwiatów krzewu Manuka występującego w Australii i Nowej Zelandii.
Ten rodzaj miodu ma specyficzny skład i wysoką zawartość składników aktywnych, przede wszystkim metyloglioksalu. Związek ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne, który stanowi o oryginalności oraz zdrowotnych właściwościach. Na etykiecie miodu manuka znajdziemy oznaczenie MGO z plusem i wartością liczbową, która wskazuje ilość MGO w produkcie. Im wyższa wartość liczbowa, tym metyloglioksalu jest więcej, dlatego warto zwracać uwagę na ten wskaźnik przy zakupie. Miód z zawartością 100+ jest już miodem dobrej jakości.
O tym, że miód jest oryginalny świadczy również zawartość leptozyny, która jest niezbędna do certyfikacji.
Miód manuka można spożywać rozpuszczony w ciepłej (nie gorącej) wodzie lub herbacie, ale znajdziemy go też w produktach aptecznych przeznaczonych do leczenia objawów stanów zapalnych gardła, np. w tabletkach do ssania.
Miód manuka – przeciwwskazania
Po ten produkt nie powinny sięgać osoby wykazujące reakcje alergiczne lub nadwrażliwości na wszelkie produkty pszczele. Warto również pamiętać, że chociaż wykazuje on silne właściwości prozdrowotne, nie powinien być stosowany jako zamiennik leczenia zaleconego przez lekarza, a jedynie wspomagająco. Miód manuka nie jest produktem wegańskim, więc osoby rozważające stosowanie lub już stosujące tego rodzaju dietę nie powinny po niego sięgać.
Miód manuka – indeks glikemiczny
Miody są generalnie niewskazane dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych. Dotyczy to również miodu manuka, chociaż jego indeks glikemiczny jest nieco niższy niż np. miodu leśnego czy gryczanego – wynosi między 55 a 59. Sprawia to, że może nie jest wskazany do częstego spożycia u osób mających problem z trawieniem cukrów, ale sięgając po niego raz na jakiś czas niekoniecznie odczuwalne będą negatywne tego skutki. W przypadku zaburzeń trawienia cukrów warto udać się po poradę lekarską przed zastosowaniem tego rodzaju miodu.
Miód manuka – właściwości zdrowotne
Właściwości oraz unikalny skład miodu manuka zostały docenione przez specjalistów z zakresu ochrony zdrowia, dlatego znajduje się on w wielu produktach przeznaczonych do leczenia ran i regeneracji skóry, np. w maści Kamillosan. Osoby stosujące produkty farmaceutyczne z zawartością miodu manuka zgłaszają, że łagodzą one nieprzyjemne odczucia związane z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także refluksem.
Dzięki zawartości MGO miód manuka ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości przeciwdrobroustrojowe. Wykazuje działanie m.in. wobec gronkowca złocistego oraz H.pylori, odpowiedzialnej w głównej mierze za wywoływanie wrzodów żołądka. Poprzez dużą ilość związków fenolowych, enzymów oraz przeciwutleniaczy, wspiera także odporność organizmu, co czyni go popularnym wyborem spożywczym w okresie infekcyjnym. Może wspierać nas w walce z już powstałymi infekcjami lub wspomagać w ochronie przed nowymi.
Miód manuka jest również znany z właściwości łagodzących objawy stanów zapalnych śluzówki gardła i zapaleń ogólnoustrojowych. Przyjemnie powleka ściany górnych dróg oddechowych, czym wspomaga ich regenerację.
Istnieją wstępne dowody naukowe na to, że miód manuka może wspierać rozwój i bytowanie naszych bakterii probiotycznych, zatem wykazuje działanie prebiotyczne. Nie inaczej jest w miodem manuka z uwagi na wysoką zawartość oligosacharydów – węglowodany nieprzyswajalne, które odżywiają dobroczynne bakterie.
Jak stosować miód manuka na refluks?
W refluksie treść żołądkowa cofa się do przełyku, wywołując bardzo nieprzyjemne objawy. U niektórych osób wręcz uniemożliwia poprawne funkcjonowanie, a nieleczony jest niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ osłabia śluzówkę górnych dróg pokarmowych. Wynika z osłabienia i nieprawidłowego działania dolnego zwieracza przełyku.
Leczenie refluksu wymaga całościowego podejścia obejmującego zarówno odpowiednią dietę, farmakologię, jak i zmiany behawioralne. Miód manuka może być stosowany jako środek wspomagający leczenie refluksu z uwagi na jego działanie powlekające i ochronne. Ma on lepką konsystencję, która chroni przed działaniem kwasu żołądkowego na śluzówkę przełyku. Ponadto, przez swoje działanie przeciwzapalne związane z zawartością związków bioaktywnych, wspomaga łagodzenie już powstałych stanów zapalnych. Ponadto, odczuwalne jest złagodzenie uczucia pieczenia i kwaśności w przełyku, co zdecydowanie poprawia objawy i dyskomfort wywołany refluksem. Działanie przeciwbakteryjne pomaga zwalczać bakterie H.pylori i wspomaga prawidłową mikroflorę w dolnych odcinkach układu pokarmowego.
Miód manuka nie jest środkiem, który powinien być stosowany jako oddzielny lek na refluks czy wrzody żołądka, ale jeśli nie występują u chorego przeciwwskazania do jego stosowania, może on być skutecznym środkiem wspomagającym terapię.
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.