Właściwości śliwek – skarby jesieni w sezonie
Jakie witaminy ma śliwka?
Śliwka dostarcza organizmowi bogatego wachlarza witamin i minerałów. Są dobrym źródłem witaminy C, która stymuluje układ odpornościowy do walki z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem, który dodatkowo stymuluje organizm do własnej produkcji kolagenu będącego budulcem skóry i stawów.
Śliwki dostarczają również witaminy K współdziałającej z cholekalcyferolem i wapniem dla dobrej kondycji kośćca i zębów, a także witamin z grupy B, w tym B6, która jest bardzo ważna dla właściwej gospodarki mineralnej organizmu i zachowania optymalnych funkcji układu nerwowego. Witamina A zawarta w śliwce jest istotna dla zdrowia oczu oraz skóry.
Owoc ten zawiera również minerały, które wspomagają organizm w codziennym funkcjonowaniu, szczególnie w sezonie większej zachorowalności. Jednym z nich jest mangan, którego rolą jest m.in. wspomaganie metabolizmu makroskładników, enzymów trawiennych, zdrowia kości czy produkcja mieliny. Innym jest miedź wspierająca układ nerwowy poprzez syntezę neuroprzekaźników, wzmacniająca układ odpornościowy dzięki produkcji białych krwinek i neutralizująca wolne rodniki z uwagi na swoje silnie przeciwutleniające właściwości. Poza manganem i miedzią, w śliwkach znajdziemy też żelazo, fosfor i potas.
Śliwka – właściwości zdrowotne
Śliwki, podobnie jak gruszki, są bogate nie tylko w witaminy i minerały, ale również w błonnik, który silnie wspiera pracę układu pokarmowego i mikrobiomu jelitowego. Pomagają w regularnym wypróżnianiu, zapobiegają zaparciom, a zawarty w nich sorbitol jest naturalnym, łagodnym środkiem przeczyszczającym. Dlatego po zjedzeniu dużej ilości śliwek w ich nieprzetworzonej postaci czujemy nieraz przemożną potrzebę odwiedzenia toalety, a efekt ten jest jeszcze bardziej odczuwalny przy śliwkach suszonych. Śliwka sama w sobie jest raczej mało kaloryczna, jednak zawiera sporo cukrów prostych. Na szczęście duża zawartość błonnika pomaga nieco indeks glikemiczny świeżych śliwek obniżyć.
Śliwka wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki zawartym w niej związkom antyoksydacyjnym – m.in. wspomnianej wcześniej witaminie C i kwasowi fenolowemu (należącemu do polifenoli), które aktywnie walczą z wolnymi rodnikami. Obniżając stan zapalny pomagają również pośrednio zapobiegać wielu chorobom przewlekłym, w tym również chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego, szczególnie jeśli spożywane są maksymalnie nieprzetworzone, świeże (lub mrożone) i jako część zbilansowanej, odpowiednio zróżnicowanej diety. W przypadku warzyw i owoców, w tym śliwek, rzeczywiście jesteśmy tym, co jemy.
Śliwki – kreatywnie
Śliwki wielu osobom kojarzą się głównie z powidłami i plackiem na słodko, ale w gruncie rzeczy jest to bardzo wszechstronny owoc, zarówno w przetworach, jak i przygotowywany na świeżo. Ciekawym finger food na przyjęcia jest suszona śliwka zawinięta w plaster szynki parmeńskiej lub cienkiego boczku, następnie usmażona. By zminimalizować ilość tłuszczu możemy danie przygotować we frytkownicy beztłuszczowej lub w piekarniku. Jest to doskonała opcja na Sylwestra lub przyjęcia karnawałowe.
Śliwka, z uwagi na swój słodko-kwaśny smak, świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, w tym marynaty i glazury. Taką glazurę przygotujemy gotując przez 10-15 minut w niewielkiej ilości wody obrane, odpestkowane i pokrojone w kawałki śliwki (jeśli używamy śliwek suszonych, wystarczy je porządnie namoczyć odpowiednio wcześniej), następnie przyprawiając je odrobiną soli, zmielonym zielem angielskim, pieprzem i imbirem, blendując na gładką masę. Wody ze śliwek nie musimy wylewać – zużyjemy ją do uzyskania pożądanej konsystencji do sosu lub marynaty. Dla pogłębienia smaku możemy dodać nieco rozpuszczonego masła. Śliwką w tej wersji możemy posmarować kurczaka na ostatnie 10-20 minut pieczenia (w zależności od używanej temperatury i trybu pieczenia).
Przetwory ze śliwek na zimę
Przetwory ze śliwek to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości i aromatu jesieni, który tak wszyscy lubimy. Szczególnie popularne są dżemy i powidła, ale możemy się również pokusić o wykonanie sosu typu chutney. Słodycz owocu łączy się w nim z kwasowością octu, zielem angielskim, imbirem, a nawet czosnkiem. Chutney jest wręcz stworzone do desek serowych i wędliniarskich typu charcuterie board, a także do pieczonych mięs.
Jeżeli lubimy marynowane owoce i warzywa, śliwki doskonale się w tym przypadku sprawdzą. Zalewę octową doprawiamy według swoich upodobań – może być ostra lub łagodna, słodka lub wytrawna. W każdej z nich marynowana śliwka doda niezwykłego charakteru biesiadnemu stołu.
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.