Jakich owoców nie łączyć z lekami?
Cytrusy
Cytrusy, na przykład czerwony grejpfrut, pomelo, pomarańcze, limonki, cytryny nie są wskazane podczas zażywania leków. Zawierają furanokumeryny, które blokują białko enzymatyczne rozkładające leki. W praktyce zjedzenie cytrusa przed lub po zażyciu leku może zaburzyć metabolizm niektórych farmaceutyków w wątrobie i jelicie cienkim. W efekcie czego może dość do niebezpiecznego stężenia danego leku we krwi.

Sok z grejpfruta stanowi prawdziwą dawkę uderzeniową dla niektórych leków, dlatego zaleca się, aby spożywać go w wyraźnym odstępie od preparatów medycznych.
Do medykamentów, których nie należy łączyć z cytrusami (w formie soku lub owocu) zaliczamy:
- blokery kanału wapniowego — między innymi leki przeciwzakrzepowe i na nadciśnienie
- statyny — na przykład leki na cholesterol
- benzodiazepiny — to grupa leków stosowanych na przykład podczas bezsenności lub zaburzeń lękowych
- leki immunosupresyjne — są podawane na przykład jako środek zapobiegający odrzuceniu przeszczepu
- leki przeciwwirusowe — to grupa leków pomocna podczas leczenia na przykład: grypy, opryszczki czy ospy
- niektóre leki przeciwhistaminowe — wykorzystywane między innymi podczas leczenia objawów alergii
- tabletki antykoncepcyjne
Cytrusy najlepiej spożywać około 3-4 godzin przed lub po zażyciu leków, lub suplementów diety.
Świeże owoce i suszone
Świeże owoce bogate w błonnik, na przykład: figi, kiwi, truskawki i maliny, mogą blokować wchłanianie leków, przez co nie uzyskamy spodziewanego efektu terapeutycznego.
Najwyższa zawartość błonnika jest w suszonych owocach, na przykład śliwkach, morelach i rodzynkach. Ich zjedzenie w bliskim odstępie od zażycia leków może upośledzić wchłanianie medykamentu. Poniżej lista leków, które mogą wchodzić w interakcje z błonnikiem z suszonych owoców:
- leki nasercowe
- leki przeciwdepresyjne
Owoce świeże i suszone najlepiej zjadać na 3-4 godzin przed lub po zażyciu leków, lub suplementów diety.
Medykamenty należy popijać przegotowaną wodą, która w przeciwieństwie do soków, kawy i herbaty nie wchodzi z nimi w interakcje.
Źródła:
A. Tyrka, G. Kopeć, „Antagoniści wapnia (blokery kanału wapniowego)”, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/leczenie/62421,antagonisci-wapnia-blokery-kanalu-wapniowego, [Dostęp dn. 23-02-2024 r.]
„Interakcje lek – żywność”, Centrum Dieteyuki Klinicznej, Szpital Uniwersytecki nr 2 im. dr Jana Biziela w Bydgoszczy, https://www.biziel.umk.pl/assets/files/Interakcje_lek_zywnosc.pdf, [Dostęp dn. 23-02-2024 r.]
K. Błaszkowska, „Grejpfrut i przyjmowanie leków – o tych interakcjach warto wiedzieć”, Dietetycy.org, https://dietetycy.org.pl/grejpfrut-i-przyjmowanie-lekow-o-tych-interakcjach-warto-wiedziec/, [Dostęp dn. 22-02-2024 r.]

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę także treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.