apo-discounter.pl -
Twój blog o zdrowiu i urodzie

Marchewka – właściwości zdrowotne
Vademecum, Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni, Żywność
Marchew to jedno z tych warzyw, na których wręcz stoi polska kuchnia. Mamy jej pod dostatkiem przez cały rok, ale to teraz szczególnie powinniśmy cieszyć się jej właściwościami zdrowotnymi i wspaniałym smakiem. Jesień…

Czy ksylitol jest zdrowy?
Fakty i mity, Porady, Vademecum, Zdrowe odżywianie, Zdrowie, Zdrowie w kuchni, Żywność
Ksylitol przez wiele lat uważany był za zdrowy, ponieważ umożliwiał osobom lubiącym słodki smak zamianę cukrów prostych na słodzik naturalnego pochodzenia. W czerwcu, jednak, światło dzienne ujrzały wyniki przeprowadzonych badań,…

Glyceryl stearate – INCI
INCI, Vademecum
Jest to emolient tłusty oraz emulgator. Pokrywa skórę i włosy warstwą okluzyjną oraz ułatwia wytwarzanie przyjemnej w użyciu konsystencji.
Jest estrem kwasu tłuszczowego powstającym z glicerolu i kwasy stearynowego. To dzięki…

Czy przy antybiotyku można brać witaminę C?
Porady, Pytania i odpowiedzi, Vademecum, Zdrowie
Witamina C sprzyja budowaniu odporności i często jest zażywana jako uzupełnienie procesu leczenia. Pojawia się jednak pytanie, czy można ją stosować podczas antybiotykoterapii? W tym artykule odpowiadamy na to pytanie,…

Stłuczenie a krwiak – co faktycznie oznaczają te terminy?
Fitness, Lifestyle, Porady, Zdrowie
Każdy z nas chociaż raz nabił sobie siniaka podczas uprawiania sportu, w wyniku pośpiechu czy przez zwykłą nieuwagę. Jak się z nimi obchodzić, by szybko się wygoiły, ile trwa ten proces oraz czy mogę one w jakikolwiek sposób zagrozić…

Żywokost lekarski – właściwości i zastosowanie
Porady, Vademecum, Zdrowie, Zielnik
Żywokost lekarski był cenionym ziołem zarówno w starożytności, jak i w średniowieczu. Choć obecnie nieco zapomniany, wciąż znajduje swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Sama jego nazwa wskazuje na korzystny…

Właściwości śliwek – skarby jesieni w sezonie
Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni
Jeszcze przez chwilę możemy cieszyć się śliwkami – owocami, na które sezon pojawia się w trzecim kwartale roku i trwa nieraz do końca października. Są zdrowe, słodkie i w prosty sposób można je zachować na późniejsze miesiące…

Witamina B5 – właściwości, występowanie, niedobory
Leki i suplementy, Vademecum
Kwas pantotenowy jest jednym z niezbędnych dla zdrowia związków dostarczanych z pożywienia. Dieta zbilansowana, tj. zawierająca produkty w nią bogate w większości przypadków zapewnia właściwą jego podaż, ale zdarzają nam…

Właściwości zdrowotne gruszki – dlaczego warto ją jeść właśnie teraz?
Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni
Słodkie, soczyste, o wszechstronnych zastosowaniach. Niekwestionowana królowa polskiej jesieni to z pewnością właśnie gruszka. Co trzeba o niej wiedzieć, jak się zainspirować i jak zachować jej smak na dłużej?
Jakie…

Trzeci migdał u dziecka – przyczyny i leczenie
Choroby, Maluch, Porady, Rodzicielstwo, Zdrowie
Trzeci migdał to element układu odpornościowego dziecka, a jego powiększenie często wynika z infekcji spowodowanych kontaktem z wieloma patogenami. Czy istnieje zależność między przerośniętym trzecim migdałem a kaszlem? Kiedy należy…

Cholina – występowanie, znaczenie dla zdrowia
Leki i suplementy, Vademecum
Witamina B4 jest bardzo ważnym dla zdrowia składnikiem, a jednak rzadko się o nim mówi. Odpowiednie skomponowanie diety umożliwia pokrycie dziennego zapotrzebowania, ale trzeba również wiedzieć, że przesada w drugą stronę może…

Ethylparaben – INCI
INCI, Vademecum
Konserwant należący do grupy parabenów, stosowany w celu eliminowania ryzyka zagrożenia mikrobiologicznego w produkcie. Szeroko stosowany do produkcji kosmetyków, niektórych wyrobów farmaceutycznych i preparatów narażonych na przeniesienie…

Wirus Marburg – co trzeba wiedzieć?
Choroby, Zdrowie
Wirus Marburg jest bardzo poważnym wyzwaniem dla lekarzy i naukowców zajmujących się chorobami zakaźnymi. Mimo iż w Europie pojawia się rzadko, stanowi duże zagrożenie dla zdrowia publicznego, przede wszystkim z powodu łatwego rozprzestrzeniania…

Cukinia właściwości zdrowotne – dlaczego warto jeść cukinię?
Vademecum, Zdrowe odżywianie, Zdrowie w kuchni, Żywność
Cukinia, której nazwa pochodzi od włoskiego zucchina (mała dynia), to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, które zdobyło uznanie wśród osób dbających o zdrowie i formę. W tym artykule odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania:…

Z czym nie łączyć witaminy D?
Porady, Pytania i odpowiedzi, Vademecum, Zdrowie
Sezon na suplementację witaminy D rozpoczyna się we wrześniu, wraz z mniejszą ilością słońca. To doskonała okazja, aby dzięki niej wzmocnić swoją odporność, kości oraz zęby. Czy witaminę D można przyjmować też z innymi…

Maślan sodu – właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć?
Choroby, Profilaktyka, Vademecum, Zdrowie, Zdrowie, Zdrowie w kuchni, Żywność
Maślan sodu cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest stosowany między innymi do łagodzenia objawów jelita drażliwego, biegunki po antybiotyku czy wsparcia trawienia. W tym artykule wyjaśniamy, jak działa maślan sodu i na…