Jak wspomóc trawienie przy świątecznym stole?
Nie zapomnij o piciu wody
Regularne nawadnianie się jest niezbędne, aby podczas świąt zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz dobre samopoczucie. Picie wody wspomaga m.in. pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn oraz zapobiega zaparciom. Dobrym wyborem będzie niegazowana woda mineralna. Słodkie soki czy napoje dostarczają kolejną porcję cukru, którego wystarczająco duże ilości znajdują się już w świątecznych wypiekach. Napoje gazowane dodatkowo wzbogacone są również w dwutlenek węgla, który może powodować wzdęcia. Szczególnie jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego lub chorobę refluksową, zrezygnuj nawet z gazowanej wody mineralnej.
Sięgnij po zioła
W myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć jeszcze zanim pojawią się dolegliwości związane z niestrawnością czy przejedzeniem sięgnij po naturalne wsparcie. Substancje aktywne zawarte w ziołach wspomagają procesy trawienne, zapobiegają bolesnym wzdęciom czy zgadze.
Miętowa herbata pomoże poradzić sobie z objawami niestrawności. Działa rozkurczowo i łagodzi ból brzucha. Korzystnie wpływa na trawienie, dlatego profilaktycznie warto popijać ją między posiłkami. Listki świeżej mięty możesz dodawać też do wody mineralnej.
Do ziół o właściwościach żółciopędnych należy koper włoski. Pomaga w trawieniu obfitych świątecznych posiłków oraz usuwa nadmiar gazów, które gromadzą się w przewodzie pokarmowym i powodują dyskomfort. Przeciwdziała bolesnym skurczom brzucha, do których prowadzi świąteczne łakomstwo.
Herbata z imbirem przyjemnie rozgrzewa organizm, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, przez co jest chętnie wybierana w sezonie zimowym. W okresie świąt imbir znajduje zastosowanie przede wszystkim jako domowy środek na lepsze trawienie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, pobudza produkcję soków żołądkowych i żółci. Imbir stosuje się również na nudności, które mogą pojawić się po świątecznym przejedzeniu.
Na dolegliwości trawienne oprócz naparów ziołowych można zastosować także preparaty na trawienie oparte na wyciągach roślinnych dostępne w formie tabletek lub kropli (np. Iberogast, zioła szwedzkie Marii Treben).
[show_products product=”263737, 263559, 195243, 263829 „]
Wyjdź na spacer
Ruch pobudza układ trawienny do pracy i pomaga organizmowi poradzić sobie z nadmiarem jedzenia. Przyspiesza pasaż jelitowy usprawniając przesuwanie się treści pokarmowej. Intensywna aktywność fizyczna może nasilić objawy przejedzenia. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu spacer. Wyjście dodatkowo pozwoli choć na chwilę oderwać się od stołu i uwolnić od pokusy ciągłego podjadania stojących na nim smakołyków.
Po obfitym posiłku unikaj leżenia, szczególnie jeśli często po jedzeniu dokucza Ci zgaga. Odpoczynek w pozycji leżącej sprzyja cofaniu się kwasu żołądkowego i treści pokarmowej. Osoby cierpiące na chorobę refluksową powinny zjeść ostatni świąteczny posiłek na około 3 godziny przed pójściem spać.
Jedz powoli i uważnie
Świąteczne przejadanie się nasila ryzyko występowania wzdęć. W rezultacie pojawia się uczucie ciężkości, a zwiększony obwód brzucha powoduje, że trudno dopiąć spodnie lub spódnicę.
Gazy w jelitach gromadzą się na skutek bytujących w nich bakterii biorących udział w procesie trawienia. Duża ilość świątecznego jedzenia zalega i fermentuje w jelitach prowadząc do gromadzenia się gazów w nadmiarze. Powstawaniu wzdęć sprzyja także jedzenie w pośpiechu, np. podczas świątecznych rozmów przy stole. Połykane w trakcie jedzenia powietrze trafia do układu pokarmowego i może być jedną z przyczyn dyskomfortu po jedzeniu. Aby tego uniknąć, staraj się po każdym kęsie odkładać sztućce na stół. To prosty trik, który pomaga skupić się na jedzeniu i zwolnić tempo. Jeśli jednak jest już za późno i odczuwasz bolesne wzdęcia lub napięcie w górnej części brzucha możesz sięgnąć po preparaty na wzdęcia zawierające symetykon lub dimetikon (np. Lefax na wzdęcia). Ich działanie zmniejsza napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu i pomaga usunąć nadmiar gazu z organizmu.
Zadbaj o wątrobę
Powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie pokarmu usprawnia jednocześnie procesy trawienne, w tym również pracę wątroby. Aby jednak naprawdę ją odciążyć, warto przede wszystkim zachować umiar. Ograniczyć należy tłuste mięsa, alkohol, ciasta. Czerwone mięso warto przynajmniej częściowo zamienić na chudszy drób, a majonezowe sałatki odchudzić przy pomocy jogurtu naturalnego. W miarę możliwości należy unikać także smażenia. Pracę wątroby będą wspierać wszelkie środki o działaniu pobudzającym produkcję żółci, która jest niezbędna w procesie trawienia świątecznych dań.
Powiększona na skutek przeciążenia wątroba może powodować ucisk na okoliczne tkanki i ból. Ciepły okład pobudzi krążenie i zmniejszy odczuwany dyskomfort.
Skutki ciężkostrawnej diety i spożywania alkoholu przy świątecznym stole pomagają łagodzić preparaty na wątrobę z wyciągiem z ostropestu plamistego. Obecna w nim substancja czynna – sylimaryna chroni hepatocyty przed przenikaniem substancji toksycznych, wspomaga także regenerację uszkodzonych komórek. Ostropest plamisty wspomaga ponadto prawidłowe trawienie tłuszczy, w czym doskonale sprawdza się również wyciąg z karczocha. Do trawienia tłuszczy niezbędna jest żółć. Wyciąg z karczocha zawiera cynarynę, która pobudza wytwarzanie żółci i usprawnia jej przepływ przez drogi żółciowe.
Aby uniknąć przejadania się, a tym samym wspomóc swoją wątrobę, unikaj jedzenia pod wpływem stresu czy zdenerwowania spowodowanego np. nieprzyjemną rozmową przy świątecznym stole. Nie zabieraj też jedzenia, kiedy siadasz przed telewizorem. Gdy Twoja uwaga jest rozproszona trudniej zachować kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia.
Wybieraj mądrze
Na wigilijnym stole znaleźć można nie tylko ciężkostrawne posiłki, ale także produkty które sprzyjają lepszemu trawieniu. Warto po nie sięgnąć.
- Domowy kompot z suszonych śliwek, jabłek i innych owoców pobudza perystaltykę jelit oraz procesy trawienne. Korzystnie wpływa także na mikroflorę jelit.
- Chrzan stymuluje produkcję soków trawiennych, co wspomaga organizm w trawieniu nadmiaru jedzenia, w tym również ciężkostrawnych posiłków. Działa przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. Pomaga w walce z objawami infekcji górnych dróg oddechowych.
- Aby uniknąć dolegliwości ze strony układu trawiennego, już podczas przygotowywania dań warto wykorzystać dobroczynne właściwości świeżych ziół i przypraw. Majeranek działa wiatropędnie i ochrania błonę śluzową żołądka zabezpieczając ja przed wpływem nadmiaru kwasu solnego i dolegliwościami związanymi z nadkwasotą. Warto dodawać go np. do mięs. Świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw będzie także kminek o działaniu rozkurczowym i przyspieszającym trawienie. Odrobina rozmarynu wzbogaci smak ryb i pobudzi produkcję żółci. Objawom wzdęć i niestrawności będzie przeciwdziałać także oregano.
- Kiszona kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego wytwarzane w trakcie procesu kiszenia. Zapobiega występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, pobudza przemianę materii i trawienie. Dostarcza ponadto witaminy C.
- Warzywa – są cennym źródłem błonnika. Dzięki niemu zapewniają uczucie sytości po posiłku, pobudzają pracę jelit i wspomagają usuwanie resztek pokarmowych. Dodawanie ich do każdego posiłku pomoże ograniczyć ilość tłustego jedzenia na talerzu.
Pasjonatka tematów medycznych, która z przyjemnością wyszukuje ciekawostek o zdrowiu i urodzie. Zwolenniczka naturalnych metod leczenia i pielęgnacji. Selekcjonuje najważniejsze informacje i dzieli się nimi na blogu, by upowszechniać zdrowy styl życia i zachęcać czytelników do dokonywania świadomych wyborów.