Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Składniki na 8 małych słoiczków:
- 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 litr wrzątku
- pół kilograma cukru
- 2 duże cytryny
Przygotowanie:
W słoneczny dzień ścinamy suche kwiaty czarnego bzu. Do zbiorów najlepiej wybrać miejsca oddalone do ulic i zanieczyszczeń. Następnie kwiaty rozkładamy na dworze, najlepiej na tacce lub papierze, aby dać szansę na ewakuację ewentualnym lokatorom.
W kolejnym kroku z baldachów odrywamy lub odcinamy nożyczkami same kwiatki, dzięki temu nasz syrop nie będzie gorzki. Tak przygotowane kwiaty zalewamy jednym litrem wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Na następny dzień przecedzamy wodę, tak aby usunąć z niej kwiaty. Dodajemy do niej pół kilograma cukru oraz sok z dwóch cytryn i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy i w chwili, gdy płyn zacznie wrzeć, od razu wyłączamy palnik pod garnkiem.
Gorący syrop natychmiast przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiki z syropem dokładnie przykrywamy ciepłym kocem i pozwalamy im ostygnąć w swoim tempie. Wystudzone słoiczki odstawiamy do spiżarki.
Podczas choroby i obniżonej odporności można podawać po jednej łyżeczce syropu z kwiatów czarnego bzu dwa do trzech razy dziennie. W sytuacji, gdy nasz stan zdrowia się nie poprawi lub pogorszy, wskazana będzie konsultacja u specjalisty.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.