Cząber właściwości lecznicze i zastosowanie

, , , , ,

cząber właściwości lecznicze

Cząber ogrodowy to aromatyczna roślina o ostrym smaku i szerokim zastosowaniu – zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Wspiera trawienie, działa przeciwbakteryjnie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Łatwy w uprawie, stanowi także cenny składnik naparów i domowych marynat. Poznajmy jego właściwości, sposób suszenia i przechowywania.

Co to jest cząber?

W literaturze cząber ogrodowy funkcjonuje też pod nazwami Satureja Hortensis, cząberek, satureja, dzięcielina i pieprzyk. Ta jednoroczna roślina z rodziny jasnowatych jest zaliczana do ziół leczniczych. Pochodzi ze wschodniej części rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Cząber z uwagi na swój zapach i smak jest z powodzeniem wykorzystywany w kuchni.

farmaceutka w aptece

Gdzie rośnie cząber ogrodowy?

Cząber ogrodowy wymaga słonecznego stanowiska z żyzną glebą – najlepiej próchniczą i przepuszczalną. Uprawę należy osłonić od wiatru. Roślina preferuje umiarkowaną wilgotność, co nie zmienia faktu, że dobrze znosi suszę. Nasiona w kwietniu można wysiewać do gruntu, natomiast w drugiej połowie maja można sadzić rozsadę.

Jak wygląda cząber ogrodowy?

  • w zależności od warunków roślina osiąga do około 60 centymetrów wysokości;
  • łodyga przybiera kolor szarozielony z elementami fioletu, a od dołu jest delikatnie zdrewniała;
  • liście lancetowate lub łopatkowe wyrastają parami naprzeciw siebie wzdłuż całej łodygi. Mają ciemnozielony kolor, są pozbawione ogonków i zawierają liczne gruczoły olejkowe;
  • drobne kwiaty mają fioletowo-różowy kolor lub biały i rosną w kątach liści, tworząc jednostronne kłosy;
  • owocem jest szarobrunatna rozłupka.

Cała roślina ma korzenny, aromatyczny zapach i ostry smak, przypominający nieco pieprz.

Kiedy zbierać i jak suszyć cząber ogrodowy?

Cząber ogrodowy kwitnie od lipca do września. Zbioru najlepiej dokonać w suchy, słoneczny dzień – ścinając roślinę na wysokości około 5 centymetrów nad ziemią.

Tak przygotowane ziele rozkładamy cienką warstwą na sicie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu, na przykład na strychu. Inną możliwością jest skorzystanie z suszarni lub uchylonego piekarnika ustawionego na 35 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać cząber ogrodowy?

Ususzony cząber ogrodowy przekładamy do szczelnego pojemnika, który nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Najlepiej do tego celu sprawdzi się szkło lub ceramika. Susz schowajmy do szafki bez dostępu do światła. Dzięki temu jego właściwości zostaną zachowane na dłużej.

Polecane produkty

Cząber ogrodowy – składniki aktywne

Cząber ogrodowy zawiera do 1,4% olejków eterycznych – ich skład jest zmienny i zależy od odmiany oraz warunków, w jakich rosła roślina. Dodatkowo do 8% garbników, kwas ursulowy oraz substancje żywiczne i śluzowe. Ponadto roślina zawiera również karotenoidy, flawonoidy i witaminę C. Należy także wspomnieć o solach mineralnych, między innymi: wapnia i potasu, magnezu, żelaza oraz jodu.

Cząber właściwości zdrowotne

Mateusz Emanuel Senderski w swojej książce „Prawie wszystko o ziołach” podaje, że cząber ogrodowy wykazuje działanie wzmacniające oraz wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i łagodzi wzdęcia oraz niestrawność. Może być pomocny również w przypadku braku apetytu u dorosłych. Dodatkowo korzystnie wpływa na układ nerwowy i wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.

Cząber zastosowanie

Cząber był cenionym ziołem w tradycyjnej kuchni i domowej apteczce naszych babć – wspomagał trawienie i wzmacniał organizm.

W kuchni

Cząber, do czego stosować? W kuchni możemy wykorzystywać omawianą roślinę zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Najczęściej dodaje się go strączków, kiełbasy, mięsa i ryb. Dobrze komponuje się z większością grzybów – z wyjątkiem pieczarek, których smak nie współgra z jego aromatem. Cząber ogrodowy może stanowić aromatyzujący dodatek do octu lub marynat. Można go również dodawać do omletów, rosołu, bigosu, majonezu czy twarogu.

W medycynie

Cząber ogrodowy można stosować wewnętrznie – w postaci naparów. Podaje się je podczas nieżytu żołądka i jelit. Są również polecane podczas wzdęć, biegunki i niestrawności. Dodatkowo pobudzają apetyt i wzmacniają organizm. To cenna informacja dla osób, które zastanawiają się, jak poprawić apetyt seniora.

Zewnętrznie cząber może pomóc w złagodzeniu podrażnień po ukąszeniach owadów. W tradycyjnej medycynie ludowej cząber stosowano także w formie okładów na czyraki, wrzody, stłuczenia czy drobne rany.

Napar z cząbru ogrodowego – przepis

napar z cząbru ogrodowego

W lecznictwie ludowym naparu z cząbru używano między innymi podczas niestrawności, bólu brzucha czy biegunki. Przed samodzielnym rozpoczęciem domowej terapii ziołami zachęcamy, aby skonsultować się z lekarzem.

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego ziela cząbru ogrodowego
  • 1,5 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy ziele cząbru i zalewamy wrzątkiem. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Następnie odstawiamy na 15 minut i na końcu przecedzamy.

Tak przygotowany wywar można pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Cząber ogrodowy – przeciwskazania

Osoby cierpiące na schorzenia nerek, wątroby lub układu sercowo-naczyniowego powinny unikać stosowania cząbru ogrodowego. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed jego zastosowaniem. Wynika to z faktu, że roślina nie ma wystarczających badań klinicznych, mimo że powszechnie jest uznawana za bezpieczną.

Cząber – ciekawostki

Cząber ogrodowy jest uprawiany w Europie od XIX wieku. W Polsce można spotkać go zarówno przydomowych ogródkach, jak i na plantacjach. Jego właściwości lecznicze zostały dostrzeżone już w średniowieczu przez świętą Hildegardę – znawczynię ziół i nauk przyrodniczych. Cząber górski – przyprawa mylona z cząbrem ogrodowym. Cząber górski jest wieloletni i dorasta do około 40 centymetrów wysokości, czyli jest niższy od cząbru ogrodowego. Ma także intensywniejszy zapach, co sprawia, że bywa ceniony jako przyprawa o silniejszym aromacie.

Tekst ma charakter informacyjny i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Źródła:

J. Kozłowski, T. Wielgosz, J. Cis, „Zioła z apteki natury. Polskie zioła dla zdrowia i urody”, Wydaw. Publicat S.A., 2013 r., str. 55

M. E. Senderski, „Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie”, Wydaw. Mateusz E. Senderski, Wydanie III, Podkowa Leśna 2017 r., str. 250-252