Sodium Saccharin – INCI
Sól sodowa sacharyny to syntetycznie produkowany środek słodzący. Jest o wiele słodszy niż tradycyjny cukier stołowy – sacharoza. W formie sodowej jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie – stąd częściowo wynika jego popularność.
Obecnie uznawany za bezpieczny dla osób stosujących produkty z jego dodatkiem w określonych stężeniach. Dotyczy to również kobiet w ciąży i dzieci. Nie powinien alergizować, chyba że ktoś wykazuje nadwrażliwość bezpośrednio na ten składnik.

Sacharynian sodu w kosmetyce
Sacharynian sodu, chociaż kojarzony jest głównie z przemysłem spożywczym, bywa dodawany do kosmetyków i produktów do higieny osobistej. Ma właściwości maskujące nieprzyjemny smak innych składników. Przykładem są tu np. preparaty do pielęgnacji i higieny uzębienia oraz jamy ustnej – sodium saccharin jest bardzo popularnym składnikiem past do zębów oraz płynów do płukania. Dobrze współgra z gliceryną, która w płynach do higieny jamy ustnej zastępuje alkohol.
Sacharynian sodu w przemyśle spożywczym i w farmakologii
W przemyśle spożywczym sacharynian sodu jest oznaczany jako E954. Jest zamiennikiem cukru, dlatego znaleźć go często można m.in. w produktach typu light – ma w nich zastępować sacharozę czy fruktozę. Nie zawiera kalorii, nie jest metabolizowany przez organizm człowieka, a całkowicie wydalany. Nie dostarcza więc energii w tradycyjnym sensie, może stanowić alternatywę dla osób stosujących dietę cukrzycową lub z insulinoopornością.
Jest również szeroko wykorzystywany w produkcji produktów do pielęgnacji i higieny jamy ustnej, które co do zasady nie powinny zawierać żadnych naturalnych cukrów. Sacharynian sodowy poprawia ich smak oraz tuszuje nieprzyjemne odczucia zmysłowe.
Sacharynę sodową znajdziemy m.in. w:
Sacharynian sodu – szkodliwość
Istnieje mit, obecnie niepotwierdzony, że sacharynian sodowy jest szkodliwy dla ludzi, przyczyniając się między innymi do występowania nowotworów. Obecnie składnik ten jest dozwolony do stosowania w żywności oraz farmakologii.
Nie ma jednoznacznych danych klinicznych dotyczących wpływu sacharynianu sodu na mikrobiom jelitowy. W niektórych badaniach wykazano, że długotrwałe spożycie może mieć na niego niekorzystny wpływ, podczas gdy w innych tego nie zaobserwowano. Rekomenduje się zatem, by indywidualnie podchodzić do wyboru słodzików, tym bardziej, że jest to realna alternatywa dla osób niemogących spożywać sacharozy czy miodu.
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Piszę o zdrowiu, dietetyce i kosmetologii, opierając się na aktualnej wiedzy medycznej i badaniach naukowych. Nieustannie się dokształcam, by dzielić się z czytelnikami rzetelnymi i aktualnymi informacjami ze świata zdrowia i urody. Sądzę, że świadoma edukacja to klucz do lepszego samopoczucia i mądrych wyborów na co dzień.