Jak zaparzyć majeranek na kaszel?

Choć napar z majeranku potocznie nazywany jest herbatą, nie jest to herbata w ścisłym tego słowa znaczeniu. Nasze babcie sięgały po niego przy kaszlu, przeziębieniu i niestrawności. Poniżej przepis, który można odtworzyć w swojej kuchni.
Napar z majeranku – przepis
Składniki:
- 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 szklanka wrzątku
- opcjonalnie odrobina miodu i soku z cytryny dla smaku
Przygotowanie:
Do filiżanki wsypmy suszony majeranek i zalejmy go wrzątkiem.
Całość przykryjmy spodkiem i odstawmy do zaparzenia.
Po 15 minutach odcedźmy napar przy pomocy sitka.
Do przestudzonego naparu można opcjonalnie dodać miód oraz sok z cytryny.
Napar z majeranku – zastosowanie
Napar z majeranku można pić 2-3 razy dziennie.
Jeśli po kilku dniach domowej kuracji nasz stan zdrowia nie poprawi się lub się pogorszy, udajmy się do lekarza.
Ziele suszonego majeranku można również wykorzystać do tzw. parówek, czyli inhalacji przy pomocy miski z gorącą wodą i ręcznika. Więcej na ten temat można przeczytać w naszym artykule: Jak zrobić inhalację w domu?
Ten tekst został napisany w celu informacyjnym i nie zastępuje konsultacji z lekarzem.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.






