Niestrawność żołądka w święta. Zadbaj o dobre samopoczucie przy stole
Zioła na niestrawność
- Koper włoski łagodzi objawy niestrawności. Stymuluje produkcję soku żołądkowego i żółci, dzięki czemu procesy trawienne przebiegają znacznie sprawniej. Działa także wiatropędnie wspierając usuwanie nadmiaru gazów z przewodu pokarmowego. Właściwości przeciwskurczowe pomagają redukować uciążliwy ból brzucha spowodowany przejedzeniem.
- Mięta posiada właściwości rozkurczowe i rozluźniające mięśnie układu pokarmowego, przez co łagodzi skurcze i ból brzucha. Jej zastosowanie zapobiega ponadto wymiotom, biegunce oraz pomaga uniknąć uporczywych zaparć. Miętę warto popijać między posiłkami, aby usprawnić proces trawienia pokarmów, których podczas świat organizm otrzymuje znacznie więcej niż na co dzień (np. Mięta fix).
- Imbir – to kolejny środek pobudzający naturalną produkcję żółci. Większa ilość jedzenie, która trafia do przewodu pokarmowego w trakcie świąt wymaga, aby ten proces przebiegał efektywniej niż zwykle. Dzięki właściwościom imbiru następuje szybsze przemieszczanie się pokarmu przez kolejne fragmenty układu pokarmowego, co jednocześnie redukuje dyskomfort. Świeży imbir można dodać do jedzenia lub do herbaty pod warunkiem, że nie cierpimy na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Żucie imbiru między posiłkami łagodzi także mdłości.
- Rumianek zawiera olejki eteryczne, które doskonale radzą sobie z nadmiarem gazów, które zbierają się w przewodzie pokarmowym powodując wzdęcia. Redukuje nieprzyjemne uczucie ciężkości i rozpierania od środka po posiłku. Po rumianek warto sięgnąć w przypadku nawracających problemów ze zgagą. Wpływa ochronnie na błonę śluzową, dzięki czemu w przypadku cofania się treści pokarmowej objawy zgagi mogą okazać się mniej dotkliwe. Reguluje także wydzielanie się kwasów żołądkowych.
- Karczoch zawiera cynarynę, która korzystnie wpływa na procesy trawienne i pomaga na niestrawność żołądka. Wspiera także pracę jelit i ułatwia trawienie tłustych dań. Karczoch z jednej strony wspomaga pracę wątroby stymulując wytwarzanie żółci, z drugiej działa też na nią w sposób ochronny. Dzięki zawartych w nim substancjom organizm lepiej radzi sobie z usuwaniem szkodliwych produktów przemiany materii. Długotrwałe przyjmowanie wyciągu z karczocha zaleca się w celu obniżenia poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, a tym samym zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego takim jak np. miażdżyca.
Wymienione zioła na niestrawność w naturalny sposób wspomagają proces trawienia i łagodzą skutki przejadania się podczas świąt. Można stosować je w formie naparów, ale także zaopatrzyć się w preparaty na trawienie na bazie naturalnych wyciągów roślinnych, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Ulgix trawienie mix to kompozycja wyciągów z kopru włoskiego, karczocha, cytryńca chińskiego i mięty. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przez co ułatwia trawienie. Łagodzi objawy niestrawności i bóle brzucha powodowane skurczem mięśni gładkich. Wspomaga także regenerację wątroby oraz leczenie zespołu jelita drażliwego. Z nadmiarem ciężkostrawnych posiłków pomaga poradzić sobie także np. Raphacholin forte. Jego działanie zwiększa objętość wydzielanej żółci, przyspiesza jej transport do dwunastnicy oraz stymuluje pracę jelit. Połączenie kwasu dehydrocholowego oraz ekstraktu z korzenia rzodkwi czarnej redukuje problemy trawienne powodowane niedostatecznym wydzielaniem żółci, jakie mogą pojawić się przy świątecznym stole.
Objawy niestrawności – jak ich uniknąć?
Duże i tłuste posiłki podczas świąt rozkładają się w żołądku znacznie dłużej i często prowadzą do występowania objawów niestrawności oraz zgagi. Kłopotom trawiennym sprzyjają także alkohol i gazowane napoje, których często nie brakuje na stole.
- Potrawy świąteczne można przygotować na różne sposoby tak, aby stanowiły mniejsze obciążenie dla żołądka, ale były przy tym równie smaczne. Zawierały więcej warzyw, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz mniej tłuszczu. Ważny jest choćby sam sposób obróbki termicznej – np. panierowanie mięs i ryb sprawia, że są znacznie bardziej tłuste od pieczonych. Sprawdź, jak może wyglądać dietetyczna wigilia.
- Zastanów się nie tylko co jesz, ale także jak jesz. Staraj się robić to bardzo powoli. Dopiero po około 15-20 minutach do mózgu dociera informacja o tym, że organizm już się nasycił. Dokładne przeżuwanie każdego z kęsów usprawnia ponadto proces trawienia. Wybierz dla siebie również mały talerzyk, w ten sposób ilość nakładanego jedzenia będzie wyglądać na większą. To znany trik, który w prosty sposób pomaga ograniczyć wielkość porcji.
- Zbyt ciasne ubranie może przyczynić się do cofania się treści pokarmowej i wywołać zgagę. Szykując się do świątecznego biesiadowania przy stole lepiej założyć luźniejsze spodnie lub spódnicę na gumce, które nie będą zbyt mocno uciskać żołądka.
- Nie zapominaj o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Pragnienie łatwo pomylić z głodem, a co więcej brak odpowiedniej ilości płynów może nasilać problemy z zaparciami. Zrezygnuj jednak z napojów gazowanych, które często są mocno słodzone, a poprzez nasycenie dwutlenkiem węgla mogą także prowadzić do wzdęć. Świetnym pomysłem będzie wykorzystanie ziół na niestrawność. Możesz popijać wodę z dodatkiem mięty, dodać do herbaty niewielką ilość imbiru, przygotować wrzątek z odrobiną kurkumy i cytryną.
- Oprócz ziół, na trawienie korzystnie wpływają także probiotyki. Pomiędzy świątecznymi posiłkami warto zjeść po prostu jogurt – najlepiej naturalny, pozbawiony dodatków smakowych i cukru. Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowanie sałatki jarzynowej nie na bazie majonezu, ale właśnie jogurtu naturalnego i musztardy. Nie tylko będzie mniej kaloryczna, ale także pomoże złagodzić dolegliwości powodowane przez niestrawność żołądka.
- Pomiędzy kolejnymi świątecznymi posiłkami zdecydowanie lepiej będzie wybrać się na spacer niż położyć na kanapie przed telewizorem. Ruch pobudza procesy trawienne i ułatwia spalenie dodatkowych kalorii. Odpoczynek w pozycji leżącej tuż po jedzeniu sprzyja z kolei występowaniu objawów zgagi.
- Jutro też jest dzień, dlatego zachowaj umiar. Nie musisz spróbować wszystkich potraw i ciast już przy wigilijnym stole, ale możesz codziennie delektować się kolejnymi smakołykami.
Pasjonatka tematów medycznych, która z przyjemnością wyszukuje ciekawostek o zdrowiu i urodzie. Zwolenniczka naturalnych metod leczenia i pielęgnacji. Selekcjonuje najważniejsze informacje i dzieli się nimi na blogu, by upowszechniać zdrowy styl życia i zachęcać czytelników do dokonywania świadomych wyborów.