co to jest ładunek glikemiczny

Co to jest ładunek glikemiczny?

,

co to jest ładunek glikemiczny

Osoby pragnące świadomie się odżywiać często poszukują informacji na temat indeksu i ładunku glikemicznego, przy czym bywają one ze sobą mylone. Czym jest więc ładunek glikemiczny?

Glycemic load jest miarą określającą stopień, w jakim produkt spożywczy podnosi poziom cukru we krwi po spożyciu, ale uwzględniając zarówno jego jakość, jak i ilość. Ładunek glikemiczny można w prosty sposób samodzielnie obliczyć, by uzyskać dokładniejszą informację o tym, jak produkt spożywczy wpłynie na samopoczucie:

farmaceutka w aptece
  • Wartość indeksu glikemicznego mnoży się przez zawartość węglowodanów w porcji (do znalezienia na etykiecie produktu lub w internecie), a to wszystko dzielimy przez 100:
      ŁG = (IG x węglowodany w gramach) / 100.
  • Otrzymany wynik interpretuje się następująco:
      – Niski łg – równy lub niższy niż 10 – produkt ma niewielki wpływ na poziom cukru.
      – Średni łg – 11-19 – produkt ma umiarkowany wpływ na poziom cukru.
      – Wysoki łg – równy lub wyższy niż 20 – produkt na znaczący wpływ na poziom cukru.

Dlaczego ładunek glikemiczny jest istotny?

W większości przypadków, przy doborze produktów do spożycia bierzemy pod uwagę indeks glikemiczny, jednak ładunek daje dokładniejszy obraz tego, jaki mogą mieć wpływ na poziom cukru. Znajomość ładunku glikemicznego pomaga też w planowaniu diety, zapobiegając gwałtownym skokom glukozy oraz insuliny. Jest również przydatny osobom chcącym utrzymać zdrową masę ciała lub zrzucić nadmiarowe kilogramy.

Jaka jest różnica między indeksem a ładunkiem glikemicznym?

Obydwie miary są przydatne w dokonywaniu wyboru konkretnych produktów spożywczych, ale nieco się od siebie różnią.

80 g gotowanej marchwi ma niski ŁG (4), ponieważ zawiera niewiele węglowodanów na porcję.

Cecha Indeks glikemiczny (IG) Ładunek glikemiczny (ŁG)
Co to jest? Określa, jak szybko produkt zawierający węglowodany podnosi poziom cukru we krwi w porównaniu do czystej glukozy (skala 0-100). Określa rzeczywisty wpływ produktu na poziom cukru we krwi, uwzględniając zarówno IG, jak i ilość węglowodanów w porcji.
Wzór IG to tylko ranking szybkości wzrostu cukru po spożyciu węglowodanów. ŁG = (IG × Węglowodany w porcji) / 100
Na czym się skupia? Szybkość przekształcania węglowodanów w glukozę. Całkowity wpływ produktu na poziom cukru.
Ograniczenia Nie bierze pod uwagę wielkości porcji. Uwzględnia zarówno IG, jak i ilość spożytych węglowodanów.
Przykład Popcorn bez dodatków ma wysoki IG (72), co sugeruje szybki wzrost cukru. Gotowana marchew ma średni IG (47), co sugeruje umiarkowanie szybki wzrost cukru. 20 g popcornu bez dodatków ma niski ŁG (7,2), ponieważ zawiera niewiele węglowodanów na porcję. 80 g gotowanej marchwi niski ŁG (4), ponieważ zawiera niewiele węglowodanów na porcję.
Praktyczne zastosowanie Pomocne w określaniu, które produkty szybko podnoszą cukier. Dokładniejsze narzędzie do planowania diety i kontroli glukozy.