Co to jest ładunek glikemiczny?
Osoby pragnące świadomie się odżywiać często poszukują informacji na temat indeksu i ładunku glikemicznego, przy czym bywają one ze sobą mylone. Czym jest więc ładunek glikemiczny?
Glycemic load jest miarą określającą stopień, w jakim produkt spożywczy podnosi poziom cukru we krwi po spożyciu, ale uwzględniając zarówno jego jakość, jak i ilość. Ładunek glikemiczny można w prosty sposób samodzielnie obliczyć, by uzyskać dokładniejszą informację o tym, jak produkt spożywczy wpłynie na samopoczucie:

- Wartość indeksu glikemicznego mnoży się przez zawartość węglowodanów w porcji (do znalezienia na etykiecie produktu lub w internecie), a to wszystko dzielimy przez 100:
- ŁG = (IG x węglowodany w gramach) / 100.
- Otrzymany wynik interpretuje się następująco:
- – Niski łg – równy lub niższy niż 10 – produkt ma niewielki wpływ na poziom cukru.
- – Średni łg – 11-19 – produkt ma umiarkowany wpływ na poziom cukru.
- – Wysoki łg – równy lub wyższy niż 20 – produkt na znaczący wpływ na poziom cukru.
Dlaczego ładunek glikemiczny jest istotny?
W większości przypadków, przy doborze produktów do spożycia bierzemy pod uwagę indeks glikemiczny, jednak ładunek daje dokładniejszy obraz tego, jaki mogą mieć wpływ na poziom cukru. Znajomość ładunku glikemicznego pomaga też w planowaniu diety, zapobiegając gwałtownym skokom glukozy oraz insuliny. Jest również przydatny osobom chcącym utrzymać zdrową masę ciała lub zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Jaka jest różnica między indeksem a ładunkiem glikemicznym?
Obydwie miary są przydatne w dokonywaniu wyboru konkretnych produktów spożywczych, ale nieco się od siebie różnią.
80 g gotowanej marchwi ma niski ŁG (4), ponieważ zawiera niewiele węglowodanów na porcję.
Cecha | Indeks glikemiczny (IG) | Ładunek glikemiczny (ŁG) |
---|---|---|
Co to jest? | Określa, jak szybko produkt zawierający węglowodany podnosi poziom cukru we krwi w porównaniu do czystej glukozy (skala 0-100). | Określa rzeczywisty wpływ produktu na poziom cukru we krwi, uwzględniając zarówno IG, jak i ilość węglowodanów w porcji. |
Wzór | IG to tylko ranking szybkości wzrostu cukru po spożyciu węglowodanów. | ŁG = (IG × Węglowodany w porcji) / 100 |
Na czym się skupia? | Szybkość przekształcania węglowodanów w glukozę. | Całkowity wpływ produktu na poziom cukru. |
Ograniczenia | Nie bierze pod uwagę wielkości porcji. | Uwzględnia zarówno IG, jak i ilość spożytych węglowodanów. |
Przykład | Popcorn bez dodatków ma wysoki IG (72), co sugeruje szybki wzrost cukru. Gotowana marchew ma średni IG (47), co sugeruje umiarkowanie szybki wzrost cukru. | 20 g popcornu bez dodatków ma niski ŁG (7,2), ponieważ zawiera niewiele węglowodanów na porcję. 80 g gotowanej marchwi niski ŁG (4), ponieważ zawiera niewiele węglowodanów na porcję. |
Praktyczne zastosowanie | Pomocne w określaniu, które produkty szybko podnoszą cukier. | Dokładniejsze narzędzie do planowania diety i kontroli glukozy. |

Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.