Jak odstawić cukier krok po kroku?
Całkowita rezygnacja z cukrów w diecie nie jest praktycznie możliwa, ponieważ takie składniki spożywanych produktów, jak laktoza, fruktoza czy galaktoza są bardzo rozpowszechnione w kuchni. Ponadto, wyrzucenie wszystkich węglowodanów z jadłospisu, poza specyficznymi przypadkami, nie jest zalecane. Nie zmienia to jednak faktu, że można ograniczyć ilość cukru dodawanego do żywności w postaci białego cukru czy różnego rodzaju słodziw (np. syropu glukozowo-fruktozowego).
Dla wielu osób skuteczne może się okazać ustalenie planu, w którym każdy krok przybliża osobę planującą odstawienie cukru do celu. Warto np. rozpocząć od zapisywania posiłków, które dziennie się spożywa, z uwzględnienie składów produktów gotowych (ketchupu, sosów, gotowych dań do odgrzewania). Dzięki temu otrzymujemy jasną informację o tym, czego unikać oraz ile tego dodanego cukru się faktycznie spożywa dziennie.
Dobrym uzupełnieniem swoich zapisków będzie praktyczna wiedza o tym, co faktycznie może stanowić słodziwo, np. syropy, maltodekstryna, dekstroza. Dzięki temu wiedzieć będziemy, czego w diecie unikać.
Kolejnym krokiem jest ustalenie sposobu, w jaki zmieniamy swój jadłospis. Dla jednych odpowiednia będzie stopniowa zmiana, podczas gdy dla innych – nagłe odstawienie. Jest to sprawa indywidualna i jedna strategia nie sprawdzi się u każdego.
Kolejnym krokiem może być usunięcie z domu kuszących nas produktów: ciastek, cukierków, słodzonych paluszków, przekąsek i słodkich napojów. Aby ich nie wyrzucać, można nimi obdarować w rozsądnej ilości inne osoby, a ciasteczka – przerobić. Docukrzane opcje mogą być zastąpione zdrowymi alternatywami: pestkami i orzechami oraz owocami. Owoce, co prawda, zawierają fruktozę, ale również błonnik, który pomaga ją efektywniej strawić. Soki owocowe błonnika są niestety pozbawione, przez co są one prawdziwą bombą cukrową.
Zwróćmy również uwagę na produkty, które uchodzą za zdrowe, ale zawierają dużą ilość cukrów i słodziw dodanych, np. granole, batony proteinowe z cukrem lub beztłuszczowe jogurty zawierające wysokokaloryczne słodziki jako konserwanty.
Przy następnych zakupach możemy uważniej dobierać produkty spożywcze do koszyka i zwracać uwagę na składy. Na półkach sklepowych coraz częściej widzimy opcje pozbawione dodawanego cukru, zawierające naturalne składniki i zdrowe konserwanty. Ich podmiana jest jednym z najprostszych sposobów na wyeliminowanie chociaż części dodanego cukru.
Wiele osób twierdzi, że pomogło im zaprzestanie słodzenia kawy i herbaty oraz innych napojów, przynajmniej na początku. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu dodawanego cukru ich organizm przyzwyczaja się, że jest go coraz mniej i po pewnym okresie również pożąda go w mniejszym stopniu. To, rzecz jasna, zabiera pewną ilość czasu i nie zadzieje się od razu, ale z każdym dniem jest rzeczywiście łatwiej.
Czy trzeba całkowicie rezygnować z każdej słodkości? Niekoniecznie, latem przecież chcemy się ochłodzić lodami bądź lemoniadą, a zimą sięgamy po herbatę z miodem, by się ogrzać. I nie ma w tym nic złego, o ile pilnujemy innych źródeł cukru w ciągu dnia.
Dlaczego tak trudno jest zrezygnować ze słodkiego smaku? Jest on w pewnym sensie uzależniający, ponieważ jedzenie i picie słodkich produktów pobudza ośrodek nagrody w mózgu, przy czym do słodkiego smaku bardzo łatwo się przyzwyczajamy i z czasem wymagamy go coraz więcej. Odzwyczajenie się od niego jest jednak możliwe, i odbywa się z korzyścią dla zdrowia oraz urody.
Tworzymy zespół ekspertów i pasjonatów tematyki zdrowotnej, dietetycznej i kosmetologicznej. W pisaniu opieramy się na aktualnej wiedzy medycznej, zaleceniach i badaniach naukowych. Przede wszystkim, nie ustajemy w edukowaniu się, aby dostarczyć naszym Czytelnikom jak najszersze i najaktualniejsze informacje z zakresu zdrowia i urody.