Co oznacza niski poziom hemoglobiny?
Niska hemoglobina najczęściej kojarzy się z anemią, czyli niedokrwistością. Nie jest to jednak jedyna jednostka chorobowa powiązana z obniżonym poziomem hemoglobiny we krwi. Jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę?
Jakie choroby są związane z niską hemoglobiną?
Treść akapitu

- Anemia – czyli niedokrwistość spowodowana przez niedobór żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego. Anemia może być też spowodowana przez czynniki genetyczne.
- Niedoczynność tarczycy – podczas tej choroby wiele składników mineralnych i witamin nie wchłania się prawidłowo, co może doprowadzić do anemii z niedoborów, a co za tym idzie obniżyć poziom hemoglobiny we krwi.
- Choroby nerek – nerki produkują hormon peptydowy, który pobudza produkcję czerwonych krwinek, które ściśle współpracują z hemoglobiną.
- Zapalenie jelit – podczas przebiegu tego schorzenia może dojść do niedoboru żelaza, co w konsekwencji doprowadzi do anemii i spadku hemoglobiny we krwi.
- Obfite miesiączki – długotrwały i intensywny okres również mogą doprowadzić do anemii, a co za tym idzie do obniżenia hemoglobiny we krwi.
- Nowotwór – na przykład białaczka lub rak jelita grubego. W celu jednoznacznego potwierdzania raka niezbędne jest przeprowadzenie dodatkowych badań.
Po odebraniu wyników krwi należy skonsultować się z lekarzem w celu omówienia swojego stanu zdrowia i ewentualnego zlecenia dalszych badań.
Do najczęstszych objawów niskiego poziomu hemoglobiny zaliczamy:
- bladość skóry i błon śluzowych
- przewlekłe zmęczenie i osłabienie
- senność i większe zapotrzebowanie na odpoczynek
- zawroty głowy
- bóle głowy
- szybkie lub nieregularne bicie serca
- problemy ze skupieniem się.
W przypadku zaobserwowania, któregoś z powyższych objawów zalecamy zasięgnięcie porady lekarza.
Źródła:
N. Kryger, „Niska hemoglobina – interpretacja, przyczyny, leczenie”, U Pacjenta, https://upacjenta.pl/poradnik/niska-hemoglobina#niska-hemoglobina-co-oznacza-jakie-sa-przyczyny-spadku-hemoglobiny, Dostęp dn. 11-07-2024 r.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę również treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Jestem autorką poradnika „Bez marnowania. Kuchnia zero waste”, w którym promuję świadome podejście do odżywiania i codziennych wyborów. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.