jak przechowywać suszone zioła

jak przechowywać suszone zioła

Latem i wiosną mamy dostęp do bogatej gamy świeżych ziół. Cześć z nas je hoduje na kuchennych parapetach, w przydomowym ogródku lub dostaje w prezencie. Świetną metodą jest ususzenie ziół, aby móc korzystać z nich nie tylko w sezonie. Jak je prawidłowo przechowywać, aby nie straciły swoich cennych właściwości i służyły nam przez cały rok?

Zioła służą nie tylko do przyprawiania potraw, ale i do leczenia i domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Więcej na ten temat można przeczytać na naszym blogu w zakładce Zielnik.

farmaceutka w aptece

Na co zwrócić uwagę podczas przechowywania suszonych ziół?

  • do suszenia należy przeznaczyć jednie dobrej jakości zioła, czyli bez oznak choroby i zdrewniałych części. Surowiec powinien być czysty i pozbawiony insektów.
  • gotowy susz najlepiej przechowywać w szczelnych i suchych pojemnikach. Do tego celu świetnie nadają się słoiki, ponieważ szkło nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Polecamy słoiki z tradycyjną nakrętką lub z klipsem i uszczelką.
  • zapakowany susz najlepiej włożyć do ciemnej szafki, ponieważ światło może spowodować utratę cennych właściwości.
  • wiele ziół zwłaszcza tych startych wygląda podobnie, dlatego dobrą praktyką jest podpisanie każdego pojemnika. Dzięki temu unikniemy zbędnych pomyłek.
  • regularnie sprawdzajmy stan naszych ziołowych zapasów i poukładajmy je tak, aby w pierwszej kolejności korzystać z tych najstarszych.

W przypadku kupnych ziół sprzedawanych w papierowych torebkach pamiętajmy, aby po otworzeniu przesypać je do słoiczków – dzięki temu nie zwietrzeją. Niektórzy przechowują też zioła w woreczkach strunowych. Takie rozwiązanie należy traktować jako doraźne. My zalecamy skorzystanie ze szklanych pojemników.

Polecane produkty