Jak przechowywać suszone zioła?
Zioła służą nie tylko do przyprawiania potraw, ale i do leczenia i domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Więcej na ten temat można przeczytać na naszym blogu w zakładce Zielnik.
Na co zwrócić uwagę podczas przechowywania suszonych ziół?
- do suszenia należy przeznaczyć jednie dobrej jakości zioła, czyli bez oznak choroby i zdrewniałych części. Surowiec powinien być czysty i pozbawiony insektów.
- gotowy susz najlepiej przechowywać w szczelnych i suchych pojemnikach. Do tego celu świetnie nadają się słoiki, ponieważ szkło nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Polecamy słoiki z tradycyjną nakrętką lub z klipsem i uszczelką.
- zapakowany susz najlepiej włożyć do ciemnej szafki, ponieważ światło może spowodować utratę cennych właściwości.
- wiele ziół zwłaszcza tych startych wygląda podobnie, dlatego dobrą praktyką jest podpisanie każdego pojemnika. Dzięki temu unikniemy zbędnych pomyłek.
- regularnie sprawdzajmy stan naszych ziołowych zapasów i poukładajmy je tak, aby w pierwszej kolejności korzystać z tych najstarszych.
W przypadku kupnych ziół sprzedawanych w papierowych torebkach pamiętajmy, aby po otworzeniu przesypać je do słoiczków – dzięki temu nie zwietrzeją. Niektórzy przechowują też zioła w woreczkach strunowych. Takie rozwiązanie należy traktować jako doraźne. My zalecamy skorzystanie ze szklanych pojemników.
Jestem miłośniczką świadomego odżywiania, ziół leczniczych i domowych sposobów na dbanie o zdrowie i urodę. Pasjonują mnie również tematy związane z prawidłową postawą ciała oraz zdrowiem i rozwojem dzieci. W tekstach, które przygotowuję dla Czytelników, zawieram merytoryczną wiedzę, popartą badaniami i materiałami źródłowymi. Dzielę się również swoim doświadczeniem, przepisami kulinarnymi i praktycznymi poradami. Zależy mi na tym, aby teoretyczna wiedza została „podana” w przystępny sposób i odnosiła się do naszego codziennego życia.