jak zaparzyć majeranek na kaszel

Kaszel? Kiedyś wystarczył majeranek i wrzątek – tak radziły sobie nasze babcie. Jak przygotować ten prosty napar i jak go stosować dziś?

Choć napar z majeranku potocznie nazywany jest herbatą, nie jest to herbata w ścisłym tego słowa znaczeniu. Nasze babcie sięgały po niego przy kaszlu, przeziębieniu i niestrawności. Poniżej przepis, który można odtworzyć w swojej kuchni.

farmaceutka w aptece

Napar z majeranku – przepis

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 szklanka wrzątku
  • opcjonalnie odrobina miodu i soku z cytryny dla smaku

Przygotowanie:

Do filiżanki wsypmy suszony majeranek i zalejmy go wrzątkiem.

Całość przykryjmy spodkiem i odstawmy do zaparzenia.

Po 15 minutach odcedźmy napar przy pomocy sitka.

Do przestudzonego naparu można opcjonalnie dodać miód oraz sok z cytryny.

Napar z majeranku – zastosowanie

Napar z majeranku można pić 2-3 razy dziennie.

Jeśli po kilku dniach domowej kuracji nasz stan zdrowia nie poprawi się lub się pogorszy, udajmy się do lekarza.

Ziele suszonego majeranku można również wykorzystać do tzw. parówek, czyli inhalacji przy pomocy miski z gorącą wodą i ręcznika. Więcej na ten temat można przeczytać w naszym artykule: Jak zrobić inhalację w domu?

Polecane produkty