Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Składniki na 8 małych słoiczków:
- 20 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1 litr wrzątku
- pół kilograma cukru
- 2 duże cytryny
Przygotowanie:
W słoneczny dzień ścinamy suche kwiaty czarnego bzu. Do zbiorów najlepiej wybrać miejsca oddalone do ulic i zanieczyszczeń. Następnie kwiaty rozkładamy na dworze, najlepiej na tacce lub papierze, aby dać szansę na ewakuację ewentualnym lokatorom.
W kolejnym kroku z baldachów odrywamy lub odcinamy nożyczkami same kwiatki, dzięki temu nasz syrop nie będzie gorzki. Tak przygotowane kwiaty zalewamy jednym litrem wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Na następny dzień przecedzamy wodę, tak aby usunąć z niej kwiaty. Dodajemy do niej pół kilograma cukru oraz sok z dwóch cytryn i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy i w chwili, gdy płyn zacznie wrzeć, od razu wyłączamy palnik pod garnkiem.
Gorący syrop natychmiast przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiki z syropem dokładnie przykrywamy ciepłym kocem i pozwalamy im ostygnąć w swoim tempie. Wystudzone słoiczki odstawiamy do spiżarki.
Podczas choroby i obniżonej odporności można podawać po jednej łyżeczce syropu z kwiatów czarnego bzu dwa do trzech razy dziennie. W sytuacji, gdy nasz stan zdrowia się nie poprawi lub pogorszy, wskazana będzie konsultacja u specjalisty.

Jako copywriter specjalizuję się w popularyzacji wiedzy o profilaktyce zdrowia, chorobach, metodach leczenia i fitoterapii. Od lat zgłębiam właściwości ziół i ich praktyczne zastosowanie. Tworzę także treści o pielęgnacji dzieci i dorosłych, opierając się na publikacjach naukowych oraz sprawdzonych źródłach. Moim celem jest przekazywanie rzetelnych informacji w przystępny sposób, by wspierać Czytelników w świadomym dbaniu o zdrowie.